Svenska bolaget lanserar fasadskiva som ger el

2018-04-10 07:03  

Byggmaterial med integrerade solceller är en stark trend. Nu lanserar svenska Soltech Energy en fasadskiva som genererar el.

Ny Teknik berättade förra året om två svenska företag, Soltech Energy och Nyedal Solenergi, som har utvecklat takpannor med inbyggda solceller.

Nu tar Soltech Energy nästa steg. Företaget har tagit fram en fasadskiva med inbyggda solceller. Den nya produkten ska lanseras på byggmässan Nordbygg som hålls i Stockholm mellan tisdag och fredag den här veckan.

Tanken är att solcellsskivan ska kunna användas som ytskikt på huset i stället för till exempel puts och fasadskivor.

– Nu finns det ingen ursäkt för byggbolag och fastighetsägare att inte satsa på solenergi längre, säger Anna Svensson, produktchef på Soltech Energy.

Enligt företaget kan det även bli ekonomiskt fördelaktigt. Solcellsskivan kostar från 1 950 kronor per kvadratmeter inklusive montage, vilket är strax över de cirka 1 800 kronor per kvadratmeter som Soltech Energy bedömer att puts- eller plåtfasad kostar med montage. Men solcellsskivan ger samtidigt en lägre elkostnad.

Läs mer: Upptäckten: Fönster som förvandlas till solpaneler

Solcellsskivan finns i sju olika kulörer och ger 100-123 watt per kvadratmeter beroende på färg.

Försäljningen av den äldre produkten, solcellspannan, går enligt Anna Svensson mycket bra. Efterfrågan har ökat och företaget har satt upp massproduktion i Kina.

– Vi ser med glädje på det ökade intresset för solenergi. För oss är det självklart att alla fastigheter som byggs också ska generera energi för att minska avtrycket på miljön och spara pengar till ägaren, säger Fredric Telander, vd på Soltech Energy, i ett pressmeddelande.

Linda Nohrstedt

Mer om: Fasad Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt