Energi

Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW

Här är en rendering av den 20 MW solcellspark som planeras i Strängnäs Foto: HSB
Här är en rendering av den 20 MW solcellspark som planeras i Strängnäs Foto: HSB
Johan Skördare är vd för Energiengagemang. Foto: Energiengagemang
Johan Skördare är vd för Energiengagemang. Foto: Energiengagemang
Anna Werner är vd för Svensk Solenergi. Foto: Svensk Solenergi
Anna Werner är vd för Svensk Solenergi. Foto: Svensk Solenergi

50 000 solpaneler ska monteras när HSB och Energiengagemang bygger vad som troligtvis blir Sveriges största solcellspark. Slutnotan landar på runt 100 miljoner kronor.

Publicerad

Kampen om titeln Sveriges största solcellspark fortsätter, och den här gången verkar det bli Strängnäs tur att hamna i topp. Under våren startar bygget av en park med en installerad effekt på 20 MW längs E20 i höjd med Härad.

Det kan jämföras med att de 13 största solcellsparkerna i Sverige i dag har en sammanlagd installerad kapacitet på drygt 23 MW, enligt branschorganisationen Svensk Solenergi.

Byggstart för parkens första etapp på 14 MW är satt till mars 2020, och väntas vara i drift till sommaren. Årsproduktionen beräknas till 18 000 MWh. Redan då skulle parken bli Sverige största, en ledning som kan utökas ytterligare vid bygget av en andra etapp på ytterligare 6 MW.

När parken står klar ska den bestå av runt 50 000 solpaneler som täcker en landyta på runt 45 hektar. Beställare är bostadsbolaget HSB och ansvarig entreprenör är Energiengagemang.

– Det här blir ett prestigeprojekt för både oss, HSB och solenergi i Sverige i stort. Det är en banbrytande storlek vi pratar om, säger Energiengagemangs vd Johan Skördare till Ny Teknik.

Kostar 100 miljoner kronor

Projektet beräknas kosta runt 100 miljoner kronor. Finansieringen ska ske genom att HSB:s bostadsrättsföreningar i Södermanland får köpa andelar i parken. Elpriset förväntas hamna på drygt 40 öre/kWh exklusive skatter och elnätskostnader, enligt Dagens Industri.

– Målet är inte maximal ekonomisk avkastning. Men vinsterna är ändå stora eftersom vi kan ge en fantastisk medlemsnytta där bostadsrättsföreningarna kan köpa solel till ett långsiktigt förmånligt pris, säger Jon Leo Rikhardsson som är vd på HSB Södermanland till DI.

Nyheten kommer bara ett par veckor efter beskedet om en ny solcellspark på 12 megawatt ska byggas utanför Linköping nästa år. Det skulle ha blivit Sveriges överlägset största sollcellspark, men eftersom den också har tilltänkt byggstart i mars verkar den bli omsprungen redan innan det första spadtaget.

– Det är roligt att siffran man relaterar till nästan har dubblats på några veckor från 12 till 20 megawatt. Det är en ordentlig skjuts framåt som så klart påverkar hela branschen, säger Anna Werner som är vd för branschorganisationen Svensk Solenergi.

Tror du att parken i Strängnäs kommer att bli den största solcellsparken i Sverige, eller kan det finnas andra, ännu större projekt på väg?

– Jag känner inte till något större svenskt projekt som är på gång. Men det är mycket möjligt att det kommer. Vi befinner oss mitt i ketchupeffekten, där det känns som att det kommer nya, glada pressmeddelanden nästan varje dag.

Även Energiengagemangs vd Johan Skördare tror på fler storskaliga anläggningar i Sverige de närmaste åren.

– Jag tror och hoppas att vi blir omsprungna. Det är mest en fråga om när, säger han.

Andra stora solcellsparker i Sverige

2014. Mälarenergi/KP, Västerås. 1,1 MW.

2015. Arvika Kraft, Arvika. 1,0 MW.

2016. Varberg Energi, Tvååker. 2,7 MW.

2016. Klararenewable, Kjula. 1,1 MW.

2017. Öresundskraft, Helsingborg. 0,3 MW (planerad utbyggnad till 2,0 MW).

2017. ETC El, Katrineholm. 1,5 MW.

2018. Kalmar Energi, Kalmar flygplats. 1,5 MW (planerad utbyggand till 3,0 MW).

2018. Luleå Energi, Luleå. 0,7 MW.

2018. Göteborgs Energi, Säve flygplats. 5,5 MW.

2019. Affärsverken, Karlskrona. 0,6 MW (planerad utbyggnad till 6,0 MW).

2019. Brinkarna, Hudiksvall. 0,6 MW (planerad utbyggnad till 1,1 MW).

2019. Vallebygdens Energi, Hornborgarsjön. 1,0 MW.

2019. Sparbanken Skåne, Sjöbo. 5,8 MW.

2020. Eneo Solutions, Linköping. 12 MW.

2020. HSB, Strängnäs. 20 MW.

Källa: Svensk Solenergi.