Största flytande solkraftverket

2014-09-02 10:37  
Solcellspanelerna monteras på sammankopplade flytblock. Foto: Kyocera

Kyocera ska bygga världens största flytande solkraftverk med hjälp av fransk teknik.

Japanska Kyocera, som är en stor tillverkare av solcellspaneler, ska använda sig av en teknik för flytande solkraftverk som utvecklats av franska Ciel & Terre kallad Hydrelio.

Det består av en mängd sammankopplade flytblock av återvinningsbar polyetylen, motståndskraftig mot uv-ljus och korrosion.

Det franska bolaget har byggt ett flertal anläggningar i Frankrike, men ingen så stor som Kyocera planerar i den japanska staden Kato.

På två insjöar ska solcellspaneler med en sammanlagt effekt på 2,9 MW installeras. En av anläggningarna får en effekt av 1,7 MW, vilket gör den till världens största flytande solkraftverk.

Flytblocken kopplas samman på land och dras sedan på plats. Solcellspanelerna monters med 12 graders lutning. Anläggningen klarar vindstyrkor på 210 km/h, vattenströmning på max 2 meter per sekund och en våghöjd på max 1 meter. Arbetstemperatur mellan - 5°C till + 50°C.

Enligt Ciel & Terre är fördelen med sjöbaserade solkraftverk att man inte tar värdefull mark i anspråk. Hydrelio kan läggas ut i små insjöar eller i industridammar, liksom på dricksvattenreservoarer. Genom att täcka en stor yta av dammen minskar avdunstningen med upp till 30 procent. Vattentäkter med stillastående vatten kan förses med cirkulationspumpar från solanläggningen. En annan fördel som framhålls är kyleffekten från vattnet, vilken ökar effektiviteten i anläggningen.

Bygget i Kato inleds i september och ska vara färdigställt till april 2015. Totalt används 11256 solpaneler för de två anläggningarna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt