ENERGI

Startupens robot ska kunna förutse elavbrott

Farkosten ska kunna gripa tag i ledningen.
Farkosten ska kunna gripa tag i ledningen.

Istället för manuella inspektioner kommer Enerzas robot att flyga upp till elledningen. I Kanada utvecklas farkosten som varnar innan elavbrottet sker.

Enerza har sin bas i en inkubator vid Kanadas University of Waterloo. Bolaget erbjuder riskanalyser av elnät – och nu utvecklar startupen vad de påstår är ett unikt verktyg, en autonom robot som ska kunna förutse nästa elavbrott. 

Istället för att inspektera elledningarna manuellt kommer roboten att flyga upp, och den kan gripa tag i ledningen. Ombord har farkosten bland annat en infraröd kamera och stereokamera, som kan avgöra avstånd till exempelvis hotande trädgrenar. Det skriver CTV News

Ger data i realtid

Med automationen skulle man ta bort många riskfyllda arbetsmoment, och all data om ledningarnas hälsotillstånd görs dessutom tillgänglig i realtid, för en omedelbar överblick. Det innebär att man via databasen kan förutse om ett strömavbrott är nära förestående eller kan väntas under de närmaste veckorna. Ett problem som återstår att lösa är farkostens förmåga att navigera förbi isolatorer och eventuella hinder, som välta träd.