Standard ska trygga oron kring elmätare

2009-09-07 14:40  

Kunderna vill inte att elmätaren ska spana på deras privatliv. Frågan har kletat fast utbyggnaden i Tyskland och Nederländerna, men en ny europeisk standard ska sätta fart på fjärravläsningen.

Open Metering System Specification, OMS, är ett verk av två tyska företag, Figawa och Zvei, samt industrigruppen KNX. OMS ska omfatta både privata hem och industrin, och greppa över allt från el till vatten. Framför allt ska standarden innehålla regler för datasäkerhet och integritetsskydd.

- Vi är redan medlemmar i KNX Association, och säljer produkter på den standarden, säger Peter Löfgren, ABB:s chef för inbyggda system.

Det finns redan ett antal konkurrerande system och standarder i industrin. ABB står bland annat bakom DLMS, Device Language Message Specification. I den ringhörnan finns också Elster Metering och Landis+Gyr.

- Det finns inte heller någon gemensam överenskommelse för svenska ändamål. Protokollen M-bus och DLMS dominerar idag, säger Peter Löfgren.

OMS har lämnats in till europeiska standardiseringsorganet CEN för godkännande.

Tillkännagivandet av den nya standarden kan delvis vara politiskt motiverad. Rädslan för integritetsintrång har blivit en broms för utbyggnaden av fjärravläsning i Europa. Både Tyskland och Nederländerna har tagit paus i sin utbyggnad på grund av debatt om skyddet för privatpersoner, som bland annat uppstått när polisen i Kanada försökt använda elmätardata i brottsutredningar. Därför har en nederländsk konsultfirma varit tongivande för den delen av OMS.

Tobias Ryberg på den svenska analysfirman Berg Insight kallar i en rapport rädslan för integritetsproblem ”starkt överdriven”. Enligt företaget är Sverige först i världen med att nå utbyggnad av fjärravlästa mätare till nästan samtliga hushåll. EU-målet är att 80 procent av hushållen i Europa ska ha moderna elmätare först 2020.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt