Energi
SKB offentliggör rapporter efter kritik
Efter att det avslöjats att Svensk kärnbränslehantering, SKB, dolt forskningsresultat om kopparkorrosion väljer SKB nu att offentliggöra en del av sina interna rapporter.
SKB meddelande i fredags att man kommer att offentliggöra en rapportserie om forskningen om slutförvaret som tidigare hållits hemlig.
Det efter kritik från både Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM och Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, MKG, om att SKB hemlighållit mätdata om korrosion i det planerade slutförvaret.
- Vi kommer att publicera de så kallade IPR-rapporterna, som är en internationell rapportserie, i vår publikationsdatabas som ligger på vår hemsida.
- Det beror inte bara på kritiken utan är något som vi funderat på ett tag, men som krävt godkännande från våra internationella parter, säger Jimmy Larsson-Hagberg, presschef på SKB.
Han säger att rapporterna ska läggas ut så snart alla referenser granskats.
Att SKB undanhållit data som visar en högre takt av kopparkorrosion än förväntat framkom i en granskningsrapport som tagits fram på uppdrag av SSM.
I rapporten granskas två forskningsprojekt som utförts vid Äspölaboratoriet och som handlar om korrosion i de lager av bentonitlera, koppar och stål som ska skydda de använda kärnbränslet. SKB kritiseras för att inte ha redovisat data som visar på ”extremt hög kopparkorrosionstakt”.
MKG hakar på kritiken i ett brev som skickades till SKB den 12e november. MKG menar att SKB dolt mätdata ”på ett avsiktligt och vilseledande sätt”.
I sitt svar till MKG, som skickades i fredags medger SKB att man gjort fel men betecknar det hela som en ”engångsföreteelse”.
De mätvärden som ger orimligt höga korrosionshastigheter kan, enligt SKB, bero på mätfel.
- Men att de ändå inte redovisas är inte i linje med vår kvalitetssäkring och det ska inte hända igen. Ingen tjänar på att den här typen av misstag sker, säger Jimmy Larsson-Hagberg.
Strålsäkerhetsmyndigheten SMM ser allvarlig på att SKB valt att inte ta med dessa data i sin rapportering. Mätvärdena borde istället ha redovisats tillsammans med en förklaring till varför de avviker.
- Det kan vara en engångsföreteelse, men om SKB har som policy att inte publicera data som man inte litar på så kan vi inte veta med säkerhet om det även skett i andra fall, säger Jan Linder, ansvarig för kapselfrågor på SMMs slutförvaringsenhet.
Den 16 mars nästa år planerar SKB att lämna in en ansökan till SMM, om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.
Pågrund av det inträffade kommer SSM att särskilt granska kvaliteten på forskningen om bland annat kopparkorrosion, när ansökan om slutförvar kommer in.
- Vi kommer att rikta in oss på några kritiska områden som vi särskilt kommer att kvalitetsgranska, säger Jan Linder.
Han tycker att det är bra att SKB nu väljer att offentliggöra mer av sitt material. De data som SKB valde att hemlighålla finns dock inte med i dessa dokument utan finns i underlagen från ett konsultföretag.
Johan Swahn, kanslichef på MKG, anser att det hela är uppseendeväckande och kräver att SKB nu lägger alla kort på bordet
- Vi ligger på för att SKB även ska offentliggöra sina konsultrapporter, säger Johan Swahn.
Enligt Jimmy Larsson-Hagberg på SKB räknas dock dessa som interna arbetsdokument och är inte aktuella att göra offentliga