Energi
Skageraks alger försvinner
Klimatförändringar och övergödning gör att Skageraks högväxta algskogar är på väg att försvinna. Det är ett snabbt och dramatiskt skifte i hela ekosystem längs Skagerakkusten, hävdas i en norsk forskningsrapport som återges i Göteborgsposten.
Forskarna från det norska institutet för vattenforskning, Niva, har undersökt ett område som sträcker som från den svenska ön Koster upp mot Lindesnes strax väster om den norska sydspetsen.
I det området har 90 procent av den viktiga algen Skräppetare försvunnit. Kompletterande undersökningar från andra platser utmed Norges kust visar på en halvering av beståndet av skräppetare - en så kallad brunalg som kan bli tre meter hög.
Orsakerna till algdöden bedöms vara övergödning i kombination med klimatförändringarna. Övergödningen ökar halten av närsalter vilket gynnar tillväxten av trådformiga rödalger.
Dessa växer ut till formliga mattor som hindrar återväxten av skräppetaren.
Till det kommer ett varmare klimat med förhöjd vattentemperatur. Skräppetaren dör vid 23 grader.
Dessa orsaker till algdöden är dock inte hundraprocentigt fastslagna. Mer forskning behövs.
Runt ön Koster pågår svensk forskning om de storvuxna algerna. Det är en del av förberedelserna till en marin nationalpark. I sommar kommer norska marinbiologer att ansluta sig till de svenska undersökningarna.
Kräppetare, eller Kräppe-tare som det ofta skrivs, brukar också kallas bladtång eller sockertång i Sverige. På latin heter den Laminaria saccharina.