Siemens börjar sälja direktdrivna turbiner

2010-08-11 15:22  

Två år efter de visades upp för första gången har Siemens nu sålt sina första tre vindkraftverk utan växellådor.

Samtidigt meddelar företaget att man startar en fabrik för rotorblad i Kanada.

Premiären på marknaden för de direktdrivna vindkraftverken sker inte oväntat i USA – en marknad som Siemens tidigare sagt att man satsa vill hårt på.

Det rör sig om tre turbiner på 3 MW vardera som ska levereras till vindkraftsparken Crossroads i Oklahoma. De är en del av en större beställning, där även 95 stycken traditionella 2,3 MW-turbiner ingår.

Siemens nya vindturbin är direktdriven, det vill säga saknar växellåda, och innehåller hälften så många delar som tidigare turbinmodeller. Enligt företaget sänker det kostnaderna för underhåll och gör verken mer lönsamma.

- Vår nya SWT-3.0-101 producerar 25 procent mer energi än vår 2,3-MW-turbin, men med en lägre vikt och bara hälften av delarna, säger Henrik Stiesdal, utvecklingschef för Siemens Windpower, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som Siemens säljer sina första direktdrivna vindkraftverk berättar företaget att man planerar att bygga en fabrik för tillverkning av rotorblad i Kanada. Satsningen är delvis ett resultat av ett ramavtal om nya, stora leveranser av turbiner till landet.

Enligt ett pressmeddelande från Siemens har bolaget kommit överens med Samsung C&T om leverans av sammanlagt 600 MW vindkraft till flera olika projekt i Kanada.

Det är två år sedan Siemens Windpower visade upp de första prototyperna av sitt nya direktdrivna vindkraftverk, skriver den danska tidningen Ingenjören. Då hade de en effekt på 3,6 MW och generatorerna var av den traditionella typen, med permanentmagnetiserad, mångpolig synkrongenerator.

I december 2009 lanserade företaget en ny konstruktion – den här gången med en effekt på 3 MW en ny effektivare konstruktion på generatorn, där statorn står still medan rotorn roterar runt den. Det ger turbinen en slankare och kompaktare design.

Med en längd på 6,8 meter och en diameter på bara 4,2 meter kan maskinhuset därmed transporteras med vanliga transportfordon.

- Maskinhuset till SWT-3.0-101 väger bara 73 ton, vilket är mindre än hos våra vanliga vindkraftverk på 2,3 megawatt, säger Henrik Stiesdal.

- Men trots den kompakta utformningen har vi lyckats få mer utrymme till våra servicetekniker, just därför att vi radikalt har minskat antalet delar.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt