Energi

Säger nej till elräkningsakut: ”Inte meningsfullt”

Finansutskottet säger nej till att inrätta en elräkningsakut för kunder som har svårt att betala elräkningen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Finansutskottet säger nej till att inrätta en elräkningsakut för kunder som har svårt att betala elräkningen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir ingen elräkningsakut för att hjälpa hushåll och företag att betala sina elräkningar. ”Vi ser att det inte är meningsfullt att gå vidare”, säger finansutskottets ordförande Edward Riedl (M).

Publicerad

Riksdagens finansutskott beslutade att säga nej till Socialdemokraternas förslag att inrätta en elräkningsakut vid ett extrainkallat möte.

Även branschorganisationen Energiföretagen var med på mötet för att ge sina synpunkter. Det bidrog till att utskottet landade i ett nej.

– Elbolagen säger att de inte kommer att kunna hjälpa fler kunder med det här förslaget, utan tvärtom kan det bli så att färre kunder blir hjälpta i slutänden. De har inte möjlighet att på så här kort varsel få fungerande it-system på plats och personal som skulle kunna hantera det här, säger Riedl.

– Då tycker vi att grunden för en elräkningsakut faller.

Damberg: ”Otroligt besviken”

Försäkringskassan har sagt att de utlovade elprisstöden till hushåll i elprisområde 3 och 4 kan börja betalas ut i slutet av februari. Det nya stödet som regeringen nyligen aviserade – för hushåll i hela landet – kommer att betalas ut någon gång under våren.

Under tiden vill S att människor ska kunna skjuta upp eller delbetala sina elräkningar genom att staten utfärdar kreditgarantier för elbolagen. Men så blir det alltså inte.

– Jag är otroligt besviken, säger Mikael Damberg (S), vice ordförande i utskottet.

– Det är många familjer och företag som fick en chock när de öppnade decemberräkningen, och det kommer att komma räkningar i januari och februari. Det blir en tuff vinter.