Energi

Reaktor 1 i Fukushima testfylls med vatten

Fukushima Daiichi reaktorblock 1

Tepco planerar i morgon onsdag att utföra ett nytt kylningsexperiment på reaktor 1 i Fukushima.  Målet är att hitta en långsiktig stabil nödkylningslösning men risker finns.

Publicerad

Kärnkraftsoperatören Tepco använder i dag tisdag fjärrstyrda amerikanska bandrobotar för att undersöka om det finns synliga  läckor på insidan av den inneslutning som omger reaktor 1 i Fukushima Daiichi. 
Ser utrustningen hel ut är det bolagets plan att i morgon onsdag börja att testfylla inneslutningen med mer vatten än i dag . Enligt den japanska tv-stationen NHK vill man på försök höja genomströmningen från 6 ton vatten till 14 ton vatten i timmen.
Syftet är att testa om det senare i sommar, enligt planerna i mitten av juli, går att fylla hela inneslutningen med vatten för att stabilisera kylningen på lång sikt.
Enligt uppgift läcker själva reaktortanken så mycket att det inte går att höja  nivån på kylvatten i själva tanken.
I stället vill man alltså vattenfylla det yttre kärlet runt reaktortanken; en inneslutning som består av betong och stål.
—Vi skulle kunna agera på liknande sätt i Sverige och vattenfylla inneslutningen om någon händelse skulle spöka så att kylvattennivån i reaktortanken inte gick att upprätthålla, säger Peter Hofvander, handläggare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Skillnaden nu är att man inte riktigt vet vilka skador som jordbävningen och tsunamin orsakat på utrustningen i Japan.
—Vi vet att man har planerar att vattenfylla inneslutningarna på 1:an och 3:an, men inte 2:ans inneslutning eftersom man vet att den läcker, säger Peter Hofvander.
Anställda vid kärnkraftverket Daiichi kommer under morgondagen att övervaka temperaturen och eventuella tryckförändringar i reaktortanken och inneslutningen, om testet inleds.
Åtgärden att vattenfylla inneslutningen kan medföra hårdare tryckbelastning på såväl tanken som dess inneslutning.
Enligt Wall Street Journal ökar därmed  riskerna för att de går sönder och  brister vid eventuella nya jordbävningar i området.
—I normala fall ska inneslutningen tåla att vattenfyllas, men hur läget är i reaktor 1 hoppas vi att robotarna ska ge svar på, säger Peter Hofvander.
När inneslutningen vattenfylls bildar den en vattenpelare, därmed förlorar Tepco också förmågan att kontrollera vissa processer och system, noterar han.
Man kommer dock fortfarande att kunna ventilera ut radioaktiva gaser från toppen av inneslutningen.