Energi
Projekt ska stoppa plastskräp i haven

Det blir allt mer plastskräp i våra hav, och forskare misstänker att mikroplast, mikroskopiska plastpartiklar, har en allt större miljöpåverkan.
Därför ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur mycket mikroplast som finns i havet utanför Västkusten och varifrån den kommer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Mikroplasten bildas när större plastprodukter bryts ner, men finns också i hudvårdsprodukter som peelingkrämer. En tidigare studie har beräknat att 40 ton mikroplast från hygienprodukter hamnar i Östersjön varje år.
Partiklarna är dåliga både för djuren i havet och för vår egen hälsa, säger Martin Hassellöv, projektledare och marinkemist vid Göteborgs universitet, till radion.
– Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter.
Martin Hassellöv hoppas att projektet ska leda till bättre avfallshantering och en minskning av antalet produkter som innehåller mikroplast.
– När mikroplast väl har hamnat i havet är det helt omöjligt att rena upp det. Enda sättet att minska omfattningen på problemet är att minska tillförseln, säger han till Ekot.