Energi

Projekt ska stoppa plastskräp i haven

Det blir allt mer plastskräp i våra hav, och forskare misstänker att mikroplast, mikroskopiska plastpartiklar, har en allt större miljöpåverkan.

Publicerad

Därför ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur mycket mikroplast som finns i havet utanför Västkusten och varifrån den kommer, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Mikroplasten bildas när större plastprodukter bryts ner, men finns också i hudvårdsprodukter som peelingkrämer. En tidigare studie har beräknat att 40 ton mikroplast från hygienprodukter hamnar i Östersjön varje år.

Partiklarna är dåliga både för djuren i havet och för vår egen hälsa, säger Martin Hassellöv, projektledare och marinkemist vid Göteborgs universitet, till radion.

– Vi får i oss mikroplast när vi äter fisk eller andra havsmatsprodukter.

Martin Hassellöv hoppas att projektet ska leda till bättre avfallshantering och en minskning av antalet produkter som innehåller mikroplast.

– När mikroplast väl har hamnat i havet är det helt omöjligt att rena upp det. Enda sättet att minska omfattningen på problemet är att minska tillförseln, säger han till Ekot.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!