Preem satsar på rapsolja i Lysekil

2020-10-23 12:31  
Preems raffinaderi i Lysekil. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Preem drog i slutet av september tillbaka den omdebatterade ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Nu ändrar man sin ansökan och satsar på förnybart drivmedel. Det kommer stärka företagets konkurrenskraft på sikt, enligt vd:n Magnus Heimburg.

– Vi gör redan det i dag i vårt raffinaderi i Göteborg. Men nu vill vi inleda processen mot att kunna göra det i Lysekil, säger Magnus Heimburg.

Tanken är att bygga om en redan befintlig anläggning som ska kunna hantera upp till 40 procent förnybara råvaror till en början – på sikt högre nivåer.

– Vid raffinaderiet i Lysekil som i dag producerar diesel vill vi kunna mata anläggningen med förnybar råvara i stället för fossil olja och att det då kommer ut en förnybar diesel.

Raps och tall

Vid anläggningen i Göteborg använder man i dag framför allt tallolja och rapsolja vid förnybar produktion – det är också tanken i Lysekil.

Många stora beslut har den senaste tiden tagits inom Preem. Från att vilja bygga ut oljeraffinaderiet till att slopa den planen helt och sedan vidare mot en omställning till förnybart.

Så här säger Heimburg om beslutet att slopa den ursprungliga idén:

– Det visade sig i slutändan när vi kommit en bra bit in i det projektet att lönsamheten inte längre fanns. Det hade också blivit väldigt mycket dyrare än när vi startade. Vi valde då att sätta stopp för det och prioritera de projekt som gör att vi kan tillverka förnybar diesel och bensin i stället. Det är det som vi vill sätta en högre takt på, den omställningen, säger han.

Inga nedskärningar

Preem är en stor arbetsgivare i Lysekil och dess kranskommuner. Investeringen är ett sätt för Preem att kunna vara konkurrenskraftiga på lång sikt.

Magnus Heimburg ser inte att några befintliga jobb är i fara.

– Vi räknar med att kunna använda samma personal som kör den här anläggningen i dag, säger han.

Anläggningen planeras vara i drift senast 2024.

Fakta: Turerna kring raffinaderiet

14 december 2016: Preem ansöker om nytt miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.

9 november 2018: Domstolen godkänner ansökan. Beslutet överklagas dock av bland annat Naturskyddsföreningen.

17 juni 2019: Mark- och miljööverdomstolen meddelar prövningstillstånd. Samma dag skickar Naturskyddsföreningen en så kallad underrättelse till regeringen, som enligt organisationen borde ta över prövningen av tillståndet.

27 juni 2019: Även Naturvårdsverket skickar en underrättelse till regeringen, med hänvisning till att utbyggnaden enligt verket faller in under miljöbalkens skrivelser om verksamhet som ”kan antas få betydande omfattning eller bli av ingripande slag”.

23 augusti 2019: Regeringen beslutar att ta över det slutgiltiga beslutet av om Preem miljötillstånd.

30 oktober 2019: Preem kompletterar sin tillståndsansökan. Bland annat minskas den planerade utbyggnaden med 20 procent, vilket tillsammans med andra åtgärder också sänker prognosen för koldioxidutsläppen.

10–12 mars 2020: Mark- och miljööverdomstolen håller sin förhandling, i en lokal i Lysekil.

15 juni 2020: Domstolens yttrande blir offentligt.

16 september 2020: Lysekils kommunfullmäktige säger ja till Preems omdebatterade tänkta utbyggnad av oljeraffinaderiet.

28 september 2020: Preem drar tillbaka sin ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil.

Mer om: Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt