Energi

Partikelacceleratorn LHC är igång

Ingenjörerna Aline Piguiet and Markus Albert tar röntgenbilder av den kortslutna dipolmagneten i sektor 3 till 4 i LHC-tunneln. Foto: Maximilien Brice/CERN

Efter tre års uppehåll är protonstrålarna tillbaka i partikelacceleratorn LHC vid Cern. I juni ska de på nytt smälla samman i gigantiska krockar där världens fysiker hoppas hitta spåren efter ny fysik.

Publicerad

I söndags susade protonstrålar på nytt fram längs hela den 27 kilometer långa cirkelformade partikelacceleratorn LHC utanför Genève i Schweiz. Det är tre år sedan sist, acceleratorn har varit avstängd för renovering och uppgradering till högre energier.

Tidschemat för återstarten har skjutits fram i takt med att den minutiösa kontrollen av alla acceleratordelar avslöjat fel som skulle kunnat förstöra acceleratorn. Senaste upptäckten var en kortslutning i en av de 1 232 supraledande dipolmagneter som böjer strålen så att den kan följa den ringformade acceleratorn.

Efter att felet rättats till skickades den första protonstrålen runt hela acceleratorn klockan 10.41 den 5 april. Två timmar senare susade protonerna åt det andra hållet, rapporterar Cern. Nu ska energin i strålarna ökas successivt. Först om två månader når de sin högsta möjlig energi, 6,5 TeV vardera. I början av juni planeras de första partikelkrockarna då strålarna smäller samman i kollisioner där den sammanlagda energin uppgår till 13 TeV. Tidigare var den 8 TeV.

Med högre energier hoppas forskarna hitta ny fysik som undgått upptäckt med den tidigare versionen av LHC. Förklaringen till mörk materia och mörk energi hör dit. Fysikerna ska även fortsätta att studera Higgs-partikeln och de sätt som den kan sönderfalla på.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!