Oviss framtid för svensk vågkraftspark

2017-02-08 07:06  
En bild från 2009 på testanläggningen för vågkraftverk utanför Lysekil. Bojarna är kopplade till generatorer under havsytan. Foto: Stefan Sjödin / TT

Det skulle bli världens största vågkraftspark, men efter över 100 satsade skattemiljoner är det fortfarande oklart om den blir av, skriver Bohusläningen.

Ett 40-tal kraftverk har byggts på havsbotten nordväst om Smögen, men bojarna som behövs för elproduktionen är inte på plats.

– Anledningen till att bojarna har kopplats ut är att vi har vissa problem med mekaniken som måste justeras, säger professor Mats Leijon, en av de drivande, till tidningen.

Företaget Seabased som stått bakom projektet har haft det ekonomiskt tufft. Enligt Energimyndigheten, som har pumpat in 91 miljoner, finns 47 miljoner kvar att betala ut, men det är oklart om det kommer att ske. Även tidigare har stöd betalats ut.

Läs mer:

Läs mer: Största vågkraftverket börjar byggas

Fortum har stöttat satsningen med 113 miljoner kronor, och även där är det osäkert om företaget går in med mer pengar.

Fortum, som i dag har ansvaret för vågkraftsparken, utlovade 2014 att den skulle vara helt klar i fjol och producera el till 20 000 bostäder.

– Vi berättar inte hur mycket energi våra anläggningar producerar. Det jag kan säga är att vågkraftverken utanför Smögen producerar el, säger Sebastian Johansen, ansvarig för bolagets vågkraftsprojekt, till Bohusläningen.

Mer om: Seabased

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt