Största vågkraftverket börjar byggas

2014-07-03 09:08  

Världens största vågkraftanläggning har nu börjat byggas utanför Sotenäs på västkusten. 340 aggregat placeras på havsbotten.

Projektet drivs av energiföretaget Fortum och tekniken kommer från företaget Seabased AB. I den första etappen kommer aggregat med en sammanlagd effekt på 1 MW att installeras.

Fullt utbyggd ska anläggningen med sina 340 aggregat få en effekt på 10 MW. Det ger en energiproduktion på 25 GWh. Detta beräknas ske 2016.

Seabased har tagit fram en teknik med så kallade linjärgeneratorer. Dessa står på fundament på havsbotten och är förbundna med bojar på ytan som tar upp vågornas rörelseenergi och överför denna till generatorer via linor. Man räknar med ca 15 vågcykler per minut.

Aggregaten är sammankopplade med varandra genom undervattensställverk. Växelström levereras därifrån via en sjökabel till det landbaserade elnätet.

Anläggningen beräknas ha en livslängd på 20 år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Seabased

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt