Överklagan försenar mikronät till öbor

2016-10-19 09:41  

De 200 invånarna på Åstön ska bli självförsörjande på vind- och solenergi tack vare ett mikronät. Det är energibolaget Eons plan. Men det är inte alla på ön som vill ha projektet.

Ny Teknik har tidigare berättat om Eons planer på ett lokalt energisystem på Åstön utanför Timrå.

Systemet ska drivas av solceller och ett vindkraftverk på 660 kW, kompletterat med styrutrustning, batterilager och en reservgenerator. Målet är att ön på så sätt ska bli självförsörjande på förnybar el.

Tidigare var Eons förhoppning att systemet skulle vara igång före jul. Nu lutar det snarare åt vårkanten.

– Vi fick tillstånden godkända av kommunen men de blev överklagade av sex kunder som bor på ön så saken ligger hos länsstyrelsen nu, berättar Jennie Sjöstedt, Eons projektledare för lokala energisystem.

De överklagade tillstånden gäller bygglov och miljöprövning för vindkraftverket och bygglov för den övriga utrustningen. Eon hoppas på ett beslut från länsstyrelsen vid årsskiftet. Blir beslutet positivt kan det nya mikronätet vara igång fyra månader senare.

Från början var Eons plan att driva det lokala energisystemet på Åstön som en pilotverksamhet under ett år. Men nu har projektet fått EU-bidrag, vilket gör att testfasen kan utökas till tre år.

Syftet med projektet är att Eon vill lära sig mer om hur mikronät kan byggas och drivas.

– Vi vill lära oss att hålla balans i systemet och att optimera självanvändningen. I stället för att fundera på vad det skulle kunna innebära så bygger vi i verkligheten för att samla in riktiga data, säger Jennie Sjöstedt.

Efterfrågan på lokala energisystem växer.

– Allt fler blir mikroproducenter av energi och kan man få in ett större område, med fler byggnader, har man större chans att optimera systemet, säger Jennie Sjöstedt.

Eon ser lokala energisystem som ett sätt att underlätta användningen av förnybara energikällor.

– All elproduktion skapar tekniska utmaningar, till exempel med reaktiv effekt och balansproblem. I ett lokalt energisystem löser man de problemen lokalt, där man ser till att ha balans och skapa kontroll över flödena, i stället för att skicka problemen vidare i nätet, säger Jennie Sjöstedt.

På Åstön är tanken att hushållen fortsatt ska kunna använda el från det existerande nätet. Men kopplingen till fastlandet kommer att brytas för tester och för att säkerställa att ö-borna klarar sig i så kallad ö-nätsdrift.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Interflex

Eon har bildat konsortiet Interflex ihop med fyra andra nätbolag i Europa. Gruppen planerar att genomföra flera pilotprojekt för att studera flexibla lösningar för att balansera småskaliga och förnybar energiproduktion i lokala energisystem.

Konsortiets hela projektbudget omfattar omkring 35 miljoner euro och har fått EU-medel om 15 miljoner euro.

Eon i Sverige deltar med tre pilotprojekt. Ett av dessa är det lokala energisystemet på Åstön. Tack vare EU-bidraget planerar Eon att där utvärdera möjligheter att styra kundernas energikonsumtion till tidpunkter när det finns gott om förnybar el, för att slippa stora effekttoppar och effektdalar.

Linda Nohrstedt

Mer om: Solceller Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt