Energi

Osram inviger oled-fabrik i Europa

Oledsubstrat från Osram nya fabrik Foto: Osram
Oledsubstrat från Osram nya fabrik Foto: Osram

Belysningsjätten Osram har invigt sin nya pilotfabrik för organiska lysdioder, oled, i Tyskland.

Publicerad

Företaget har det senaste året investerat cirka 20 miljoner euro, motsvarande 190 miljoner kronor, i den nya pilotproduktionen i tyska Regensburg. Där tillverkas nu genomskinliga oledpaneler som är avsedda för belysning.

Panelerna byggs upp av lager av olika organiska material mellan tunna substrat, som fungerar som elektroder. Det organiska skiktet, som är cirka 400 nanometer, avger ett starkt ljus när det stimuleras av en ström.

Totalt har Osram satsat runt 50 miljoner euro på forskning och utveckling av oleds de senaste fem åren. Förväntningarna är stora på tekniken, och många hoppas liksom Osram att de ljusstarka panelerna ska bli framtidens energisnåla ljuskälla.

I teorin skulle tekniken kunna användas för att tillverka ”tapeter” som gör väggar och tak till belysningsytor. Men det finns flera hinder att överkomma för att visionerna ska bli verklighet. Priset till exempel. Ett mål för Osram är därför att pressa kostnaden med 90 procent. Panelerna ska dessutom bli ljusstarkare och mer robusta.

Osram lanserade i slutet av 2009 sin första oledprodukt, en kvadratisk panel med 90 millimeter i sida.  I våras lanserade företaget sin första oledarmatur Piroled.