Energi

Oskarshamn hett för ny reaktorfabrik

Om kärnkraftsbolaget OKG väljer Hitachi GE som leverantör till en ny kärnreaktor lovar HGE att bygga en reaktorfabrik i Oskarshamn. Foto: OKG
Hitachi GE:s nya kokarreaktor Esbwr - Economic Simplified Boiling Water Reactor - som tillhör generation 3+, det vill säga kärnreaktorer med högre säkerhet än tidigare generationer.
GE Hitachis nya Generation IV-reaktor Prism, en natriumkyld reaktor på 622 MW som går på använt kärnbränsle från Generation III-reaktorer.

En av världens tre största kärnkraftsbyggare, GE Hitachi Nuclear Energy , är intresserad av att bygga en reaktorfabrik i Oskarshamn – även om inte OKG beställer en ny reaktor från GE Hitatchi.

Publicerad

Nyligen träffade GE Hitachis Europachef  Robert Bergkvist kommunledningen i Oskarshamn och diskuterade möjligheterna att sätta upp en fabrik för tillverkning av moduler till GE Hitachi kokar- och tryckvattenreaktorer.

- Vi tittar på Oskarshamn som ett alternativ för vår etablering av vår europeiska modulfabrik, men det är inte avhängigt en beställning av just OKG – det kan också vara andra kraftbolag i Norden och Baltikum.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här