Omsvängning: Läckta EU-förslaget klassar inte bioenergi som ohållbar

Protester från Norden och skogsindustrin tycks ha fått gehör när EU-kommissionen nu kommer med nya förslag till klassificering av hållbara investeringar.

EU:s så kallade gröna taxonomi är till för att locka investeringar till hållbar verksamhet. Tanken är att klassificeringen ska vara en standard i hela EU och hjälpa till att nå målet om ett klimatneutralt EU år 2050.

Tidigare förslag från EU-kommissionen stötte dock på stort motstånd, med över 40 000 inlagor från olika håll. Inte minst från Norden har protesterna varit starka. Oron är stor inom energi- och skogssektorn vilket fått statsminister Stefan Löfven (S) att ta upp frågan i parti och minut med diverse kommissionsföreträdare under den senaste tiden.

Nu har ett omarbetat förslag läckt ut från EU-kommissionen.

– Det är goda nyheter att det inte går att klassa skogen som ohållbar eller att sätta väldigt tuffa restriktioner på brukandet, säger Rickard Nordin, som för tillfället är både ekonomisk- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet.

Oro kvarstår för hur vattenkraft ska klassas

Magnus Berg, näringspolitisk chef på branschorganisationen Skogsindustrierna, är också positiv – åtminstone utifrån det dokument som läckt ut.

– Det är en väldigt teknisk text som vi håller på att analysera, säger Magnus Berg.

Företrädare för energijättarna Fortum, Uniper och statliga Vattenfall har varnat för att de nya investeringsreglerna skulle kunna hota energiförsörjningen i Sverige.

Orsaken är att vattenkraft, en stor del av den svenska elproduktionen, riskerar att klassas som icke hållbar i EU-kommissionens regelverk.

– Jag har inte sett hur det har landat, så där kvarstår oron, säger Rickard Nordin.

– Vattenkraften är helt avgörande för att klara omställningen och behövs för att balansera till exempel sol och vind, som i sin tur är klassade som hållbara.

Men Carl Berglöf, samordnare för taxonomifrågor på energibranschens organisation Energiföretagen, är försiktigt positiv.

– Vi har tagit del av det som läckt, och vår preliminära bedömning är att det är positivt, säger Carl Berglöf.

Bioenergi har i tidigare förslag setts som en teknik som bara ska finnas under en omställningsperiod, för att sedan fasas ut. Men nu verkar detta ha ändrats, enligt Berglöf.

– Det är positivt. Även för vattenkraften ser det bättre ut, säger han.

– Vi har varit kritiska till att det har varit så skarpt med miljökriterierna, hårdare än lagstiftningen. Men nu ser vi att detta har anpassats till den befintliga lagstiftningen.

Förslag om naturgas upprör miljörörelsen

Det nya utkastet får i stället miljörörelsen att rasa mest – framför allt över vad kommissionen uppges tillåta på naturgasområdet.

”Gas är ett fossilt bränsle – blotta tanken på att klassificera det som miljömässigt hållbart är skamligt”, säger exempelvis Sebastien Godinot från Världsnaturfonden (WWF) i ett pressmeddelande.

”Fossilgas, trädbränning och flygande klassas som hållbart”, kommenterar samtidigt Greenpeace.

Även Rickard Nordin anser att fossil gas måste bort ur det slutliga förslaget, som väntas i slutet av april.

– Det är fullständigt orimligt att klassa fossila energislag som hållbara, säger Nordin.

– Vi har inte sett slutversionen än. Men den läckta versionen ger blandade känslor.

Greenpeace kritiserar även att kommissionen bland annat tagit bort krav på ”förbättrade”skogsbruksmetoder.

”Därmed tillåts gröna investeringar för nästan alla sorters skogsskördande _ precis som de nordiska regeringarna och deras industrier har krävt”, skriver Greenpeace.

EU:s medlemsländer ska under veckan bli informerade av kommissionen om vad som föreslås.

Johanna Cederblad/TT

Wiktor Nummelin/TT

Maria Davidsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt