Energi
Nytt material följer ljuset av sig självt
Solrosor vänder sig mot ljuset. Nu har ett material utvecklats som kan göra samma sak. Foto: Matthias Schrader/TT
Amerikanska forskare har utvecklat ett nytt material som kan följa ljussken, ungefär som när solrosor vrider sig mot solens strålar. Det ska kunna öka effektiviteten i solpaneler.
I naturen kallas det för fototropism när växter riktar sig mot ljuset. Men i labbet har det varit svårt att kopiera processen.
En amerikansk forskargrupp från bland andra University of California och California Nanosystems Institute tror sig ha lyckats.
De har utgått från ett nanomaterial som absorberar ljus och omvandlar det till värme. Det har kombinerats med en polymer som drar ihop sig när den värms upp. Materialet formades sedan till små cylindrar.
När materialet utsätts för ljus absorberar cylindern ljuset och blir varmare, men bara på den sidan som är riktad mot ljuskällan. Den sidan drar ihop sig och cylindern böjs mot ljusstrålen.
Kan användas i solsegel för rymdfarkoster
När toppen på cylindern är i linje med strålen kommer undersidan, som är i skugga, att kylas ned och utvidga sig, vilket stoppar cylinderns rörelse.
Cylindrarna kan följa ljuset i flera olika riktningar. Se i klippen nedan hur det går till.
Forskarna kallar materialet för ”sunbots” och ser närmast oändliga möjligheter för det. Eftersom cylindrarna böjer sig på egen hand för att exponera toppen för maximalt med ljus skulle materialet kunna användas för att förbättra verkningsgraden hos ljusabsorberande komponenter, till exempel solpaneler. Men forskarna räknar också upp fler andra användningsområden: mjuka robotar, signalmottagare, smarta fönster, solsegel för rymdfarkoster och självreglerande optisk utrustning.
Enligt forskargruppen kan en rad sunbots förbättra förmågan att absorbera solenergi med upp till 400 procent vid sned ljusinstrålning jämfört med material som inte kan följa solen.
Resultaten har publicerats i Nature Nanotechnology.