Blykalla bygger ånggenerator till mini-reaktor

2021-11-16 06:00  

Det svenska reaktorföretaget Blykalla ska bygga en prototyp av en ånggenerator ihop med det brittiska företaget TSP Engineering. Projektet har fått 3,5 miljoner kronor av den svenska och brittiska regeringen.

Blykalla har avknoppats från forskning på KTH och arbetar för att förverkliga reaktorkonceptet Sealer, en blykyld och modulär reaktor som kan masstillverkas i fabrik och sedan monteras på plats.

Nu ska en prototyp av en ånggenerator tillverkas. Materialet, ett specialstål som brukar användas i kärnkraftverk, ska skickas från Sverige till Storbritannien, där det svetsas samman av verkstadsföretaget TSP Engineering.

Illustration av Blykallas ånggenerator. Återges med tillstånd av Blykalla. Foto: Blykalla

– I vårt koncept har vi en innovativ design av ånggeneratorn som är väldigt kompakt och den är därmed ganska svår att tillverka. Det är väldigt svårt att sätta samman den och böja rören så att allt hamnar på rätt ställe, med 0,1 millimeters tolerans, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH och vd för Blykalla.

Företagets koncept riktar in sig på små reaktorer, om 3 till 60 MW. Avsikten med att hålla ånggeneratorn kompakt är att hela modulen ska ta litet utrymme i anspråk.

”Vet inte om frysningsprocessen förstör rören”

Syftet med prototyptillverkningen av ånggeneratorn är helt enkelt att undersöka om den trots svårigheterna går att tillverka. Dessutom ska den genomgå frystester, för att se om konstruktionen klarar att blyet fryser.

– I en blykyld reaktor kan man inte råka ut för en härdsmälta men man kan få frysningsolyckor, om man till exempel stänger av reaktorn men misslyckas att stänga av kylsystemet. Och i dag vet vi inte om frysningsprocessen i blyet kommer att förstöra rören eller inte, säger Janne Wallenius.

När ånggeneratorn har tillverkats i Storbritannien kommer den att skeppas tillbaka till Sverige för frystesterna, som innebär att den först doppas i smält bly, som håller ungefär 400 grader Celsius. Sedan sänks temperaturen till 327 grader, då blyet fryser.

Reaktorkonceptet Sealer. Foto: Jonas Askergren

Precis som i en konventionell tryckvattenreaktor är ånggeneratorns uppgift att omvandla vatten till ånga från den värme som bildas i härden. I Blykallas fall sitter ånggeneratorn i primärtanken, som ska placeras under jord. Ångan leds sedan till turbin och generator ovan jord där el produceras.

2,4 miljarder till Rolls-Royces SMR

I vintras fick Blykalla reda på att projektet får 3,5 miljoner kronor inom ramen för Eurostars, ett EU-program för att stödja små företag med innovativ teknik. För att handla om reaktorutveckling är anslaget inte en särskilt stor summa, men Janne Wallenius är ändå nöjd med att utvecklingsarbetet kan rulla vidare.

– Och det är ändå intressant att svenska och brittiska pengar kan gå till att finansiera gemensamma projekt, säger han.

Betydligt större summa fick Rolls-Royces satsning på ett modulärt reaktorkonceptet. Nyligen meddelade den brittiska regeringen att den stöttar utvecklingen med motsvarande 2,4 miljarder svenska kronor.

Janne Wallenius har dubbla känslor inför den brittiska satsningen.

– Det är jättebra för SMR-utvecklingen i världen, men flera av mina kollegor i England säger att Rolls-Royce inte har någon aning om vad de gör. Det känns som att bränna mycket pengar på något som kommer att gå åt skogen. De kommer att göra en design vars säkerhetstänk är omodernt och som blir alldeles för dyr, säger han.

Vad menar du med att säkerhetstänket är omodernt, Rolls-Royce trycker själva på att konceptet bygger på vedertagen teknik för tryckvattenreaktorer?

– Det är säkerligen svårt för dem att uppnå helt passiv säkerhet. Dessutom är ånggeneratorerna inte integrerade i primärtanken, vilket gör att de lättare kan råka ut för rörbrott och förlust av kylmedel, säger Janne Wallenius.

Vill bygga eldriven reaktor i Oskarshamn

Även Blykallas koncept har tidigare stöttats av den brittiska regeringen. Företaget fick 3,5 miljoner kronor i den första fasen i en utlysning till avancerade modulära reaktorer. Janne Wallenius hoppades då att företaget även skulle gå vidare till fas två, men sommaren 2020 stod det klart att så inte blev fallet.

I Sverige har Blykalla ihop med Uniper ansökt om 108 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga en forskningsreaktor av Sealer-modell i Oskarshamn. Janne Wallenius hoppas på besked från myndigheten i februari.

– Får vi pengar från Energimyndigheten kommer utvecklingsarbetet att gå väldigt fort, säger han.

Om Energimyndigheten ger ett positivt svar ska pengarna användas till att bygga en prototypreaktor om 2,5 MW som drivs av el. Den laddas alltså inte med kärnbränsle. Syftet är att validera konceptet och testa säkerhetsfunktionerna.

SMR

SMR står för små och modulära reaktorer. Genom att serietillverka reaktordelar i fabrik och sedan transportera dem till rätt plats, där de monteras, ska kärnkraftverk kunna byggas billigare och snabbare. Många av de SMR-koncept som utvecklas på olika håll i världen har också passiva säkerhetsfunktioner, som gör att kylning fungerar utan några handgrepp av operatörer.

Sealer

Sealer står för Swedish Advanced Lead Reactor och är ett svenskt SMR-koncept med passiva säkerhetsfunktioner.

Kylmedlet är smält bly som håller en temperatur mellan 420 och 550 grader Celsius.

Vid normaldrift drivs det smälta blyet runt av en pump men om strömavbrott inträffar självcirkulerar blyet så att värmen leds bort från härden.

Bly ger ett gott strålskydd och blockerar radioaktiva ämnen om en olycka skulle inträffa i härden.

Linda Nohrstedt

Mer om: Kärnkraft SMR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt