Energi

Nya turer om ryska rör: Regeringen backar inte

Karta över Nordstreams dragning. Grafik: Jonas Askergren
Karta över Nordstreams dragning. Grafik: Jonas Askergren

Regeringen har inte ändrat sin försvars- och säkerhetspolitiska bedömning kring att hyra ut svenska hamnar till gasledningsprojektet Nordstream 2.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

– Regeringens bedömning kvarstår, säger försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo till TT.

– I kväll ska vi ha möte med kommunledningen i Karlshamn för att få information om hur de tänker, tillägger Nyh Radebo inför utrikesminister Margot Wallströms (S) och försvarsministerns möte med företrädare för Karlshamn och Gotland.

Hon framhåller att regeringen inte kan köra över det kommunala självstyret.

– Om de fattar beslut att hyra ut, så får vi vidta åtgärder, säger hon.

Det handlar då om att ge berörda myndigheter, Försvarsmakten, Kustbevakningen och Tullen, i uppdrag att skärpa bevakningen kring hamnen.

Tidigare under dagen kom medieuppgifter om att regeringen backar och inte längre anser att det är någon säkerhetsrisk att låta gasprojektet Nordstream 2 lagra rör i Karlshamns hamn. De uppgifterna avvisar Marinette Nyh Radebo.

Läs mer:

Mycket tyder på att Karlshamns kommun är berett att hyra ut hamnen.

– Målet är fortfarande att kunna genomföra affären, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) till TT.

Redan i dag har hamnen anlöp av rysk besättning, påpekar han.

– Många andra hamnar har också det, och vi har färjetrafik med delvis rysk besättning. Så om det är ett bekymmer i Karlshamn borde det vara ett bekymmer på andra håll också, säger Per-Ola Mattsson.

Han pekar på att det finns andra svenska hamnar nära försvarsanläggningar.

– Stockholms hamn, till exempel.

Ett avgörande gruppmöte med treklöverkoalitionen i Karlshamn skulle hållas på måndagskvällen. Det skulle följas av ett formellt beslut i kommunstyrelsen på tisdag i den kontroversiella frågan om huruvida Karlshamn kommun säger ja eller nej till att låta det nederländska företaget Wasco lasta och lossa fartyg samt lagerhålla ryska rör till det ryska gasledningsprojektet Nordstream 2.

Men sent i eftermiddag möter kommunföreträdarna utrikes- och försvarsministern i Stockholm.

– Tanken är att vi ska kunna hitta en lösning så att hamnen kan genomföra affären. Att vi kan vidta sådana åtgärder i hamnen att försvaret känner sig tryggt, och kanske att de vidtar egna åtgärder också. Vi hoppas kunna få klartecken att genomföra affären, säger Per-Ola Mattsson.

Att säga ja till att ingå ett avtal med företaget Wasco skulle generera många nyanställningar och intäkter på runt 100 miljoner kronor, enligt hamnbolaget.

Läs mer:

Strax före jul varnade regeringen för att det är negativt för svensk förvarspolitik att hyra ut svenska hamnar för det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2. Då backade Gotland när det gäller uthyrning av hamnen i Slite. Men Karlshamn har fortsatt diskussionerna.

Resten av treklöverstyret i Karlshamn – Liberalerna och Centerpartiet – är kvar hemma. Liberalernas Paul Hedlund har hos P4 Blekinge berättat att han röstar för avtalet. Gertrud Ivarsson, från Centerpartiet, vill inte säga något men hoppas på att mötet med regeringen blir konstruktivt.

– Man måste ju berätta vad som är så farligt, vi har ju en hel del invånare som vill ha avtalet och de vill ha reda på varför. Det måste man ju få, säger hon och betonar att ett ja vore bra för Karlshamns kommun.

Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) hoppas på ett nej till rören när frågan avgörs på kommunstyrelsemötet i morgon.

– Jag är kritisk mot hela projektet. Det är vare sig bra för Europa eller Sverige, och därför inte för Karlshamn heller, säger han.

Nordstream 2 ägs av sex olika företag

Naturgas-pipeline som ska dras mellan St Petersburg-regionen i Ryssland till den tyska Östersjökusten.

Längd: 1 200 km, två rör belagda med betong läggs ut, öster om Gotland.

Kapacitet: Båda rören har tillsammans en årlig överföringskapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas.

Ägarna är ryska Gazprom 50 procent, samt bolagen BASF/Winstershall 10 procent, Engie 10 procent, Uniper 10 procent, OMV 10 procent och Shell 10 procent.

Byggnationen väntas pågå i två år med start 2018.