Energi

Nya säkerhetskrav på Arevas kärnreaktor - igen

Den tredje reaktorn på Olkiluoto-ön utanför staden Eurajoki, Euraåminne på svenska, i sydvästra Finland. Foto: Hannu Huovila/TVO
Arevas nya tryckvattenreaktor EPR. Läs om den i pdf-broschyren i länken till höger och se den animerade videofilmen via hyperlänken längre ned i artikeln. Klicka för större bild.
Beslut om den nya EPR-reaktorn i Olkiluoto i Finland togs 2003. Den väntas vara klar för drift under 2012. Klicka för att se hela bilden. Foto: Hannu Huovila/TVO

Strålsäkerhetsmyndigheterna i Frankrike, Finland och Storbritannien kräver att det franska kärnkraftsbolaget Areva förbättrar säkerheten kring företagets nya tryckvattenreaktor EPR.

Publicerad

I ett gemensamt uttalande säger de tre säkerhetsmyndigheterna att Areva måste visa att det finns ett säkerställt oberoende mellan instrumenterings- och kontrollsystemet I&C för reaktorns driftsystem och motsvarande I&C för säkerhetssystemet.

Det får absolut inte hända att kärnkraftsanläggningens kontrollsystem och säkerhetssystemet går ned samtidigt, skriver de tre myndigheterna i ett unikt, gemensamt uttalande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här