Energi

Nya miljonkontrakt till Climatewell

Här är den stolta och nöjda personalen på Climatewell-fabriken i Spanien. Hälften kommer från GM:s Opelfabrik i Zaragoza.
Så här ser Climatewells kylare V9 ut.
Så fungerar Climatewell-systemet. Klicka för större bild. (Grafik: Ingemar Franzén/Ny Teknik).

Det började i liten verkstad i Hägersten i Stockholm. Sedan blev det fabrik och försäljning i Spanien. Nu har Climatewell tagit steget in på två nya marknader.

Publicerad

I Australien har företaget fått beställningar på 200 exemplar av företagets soldrivna luftkonditioneringsmaskin V9. Maskinerna ska installeras i bland annat skolor och på kontor.

Samtidigt har Climatewell fått en lika stor beställning från en annan ny marknad, Italien.

Totalt är de två avtalen värda mer än 40 miljoner kronor.

- Det är två viktiga beställningar för ett litet företag som oss, säger Climatewells vd Per Olofsson.

Hittills har Spanien varit den viktigaste – och enda - marknaden för det svenska företaget. Climatewell har i dag sålt cirka 500 maskiner, som installerats i framför allt villor, men också hotell, skolor, äldreboenden och badhus.

Affärsidén går ut på att sälja tekniken till installatörer, som sedan monterar luftkonditioneringsmaskinen tillsammans med solfångare, styrsystem, varmvattentank och kanske golvvärme.

Framgångarna i Spanien beror till stor del på att spanska staten kräver att alla nya hus ska ha solfångare eller solceller på taket. Italien subventionerar den här typen av investeringar med ett 55-procentigt skatteavdrag.

I Australien gör de stora avstånden det dyrt att bygga elnät. Därför blir lokala lösningar, baserade på till exempel sol, intressanta.

Efter att först ha koncentrerat sig på småhus börjar nu Climatewell sikta in sig på större kommersiella fastigheter. En förklaring till det är att det byggs allt färre småhus i Spanien i dag på grund av den ekonomiska krisen. En annan att politiska beslut om energieffektivisering i USA och EU öppnar nya möjligheter för företaget.

- Vi går allt mer från att leverera helhetslösningar för mindre nyproduktioner till att sälja dellösningar för större befintliga byggnader, sammanfattar Per Olofsson.

Climatewell började utveckla sin soldrivna luftkonditioneringsmaskin 2002. För att finansiera utvecklingen har företaget tagit in riskkapital från bland andra Industrifonden, Skirner, Northzone och Utilsun.

Förra året omsatte Climatewell 36 miljoner kronor och gick med vinst för första gången (tre miljoner kronor).

- Vi hoppas att vi kan fortsätta växa även i år, men konjunkturen gör allt trögare och mer osäkert, säger Per Olofsson.