Energi

Nya målet: 200 procent grön energi

Tasmanien – nere till höger i bild – är regnigt och blåsigt, och lämpar sig därför bra för vind- och vattenkraft. Arkivbild från Australiens vädermyndighet BOM. Foto: BOM/AP/TT
Tasmanien – nere till höger i bild – är regnigt och blåsigt, och lämpar sig därför bra för vind- och vattenkraft. Arkivbild från Australiens vädermyndighet BOM. Foto: BOM/AP/TT

Tasmanien sätter ett nytt rekordhögt mål för förnybar energi. Till 2040 ska den australiska delstaten alstra 200 procent av sitt behov via sol, vind och vatten.

Publicerad

I ett av Australiens blåsigaste och regnigaste hörn produceras redan nästan all energi förnybart, med i första hand vattenkraft men även allt fler vind- och solanläggningar.

Men målet måste sättas högre, säger delstatens premiärminister Peter Gutwein enligt branschsajten Renew Economy. Dels för att kunna exportera till mindre miljövänliga områden, dels för att kunna lagra kraften i form av exempelvis vätgas, en process som innebär stort svinn av den el som vindturbiner och solpaneler alstrar.

Ö-delstaten ser sig som ett skyltfönster för grön energi i regionen, och tror sig kunna "attrahera investeringar och skapa jobb" genom att nu satsa på en fördubbling av produktionen.

– Tasmanien har möjlighet att säkerställa att den mest lockande konkurrensfördelen som industrin och konsumenter vill ha i det 21:a århundradet blir en grundsten i vår ekonomi, säger Gutwein i ett tal.

Målet om 200 procent är såvitt känt det högsta i världen en delstat eller motsvarande område gått ut med. Men i forskar- och miljökretsar i Australien talas redan om 500 procent förnybart – alltså att det glesbefolkade men soliga landet borde bygga ett överflöd av sol- och vindkraft för att kunna exportera el och vätgas.