Nya elmätare sänker inte elförbrukningen

2010-04-08 13:46  

De nya intelligenta elmätarna skulle stimulera elkonsumenterna att spara. Så var det tänkt. Men så blev det inte, enligt energiforskare vid Lunds tekniska högskola.

Jurek Pyrko är professor i energihushållning vid Lunds tekniska högskola. Han har nyligen avslutat tre olika studier där han undersökt hur människor använder sig av en elstatistiktjänst, vilket innebär att kunderna kan logga in på Internet och följa sin kWh-förbrukning timme för timme.

– Möjligheten att ständigt få uppdaterad information om sin elförbrukning förändrar inte i sig människors beteende, enligt vad vi kunde se, säger Jurek Pyrko i ett pressmeddelande på torsdagen.

Men om informationen kompletteras med rådgivning kan den ha positiv effekt, menar han.

- Rådgivningstjänster, där elbolagen och kunden sätter upp energibesparingsmål, blir vanligare framöver, skulle jag tro. Flera energiföretag har nu upptäckt denna affärsmöjlighet. Eftersom det är så lätt att byta elbolag blir det allt viktigare för elbolagen att ge individuell service för att behålla sina kunder, vilket är mer värt än om deras elräkning går ner något, säger Jurek Pyrko.

Flera typer av nya infokanaler testas för närvarande av elbolag och bostadsföretag.

En applikation som bl a Jurek Pyrko håller på att studera och utveckla är en infopanel där elbolagen kan skicka information till hushållen. Den kan sättas upp på ett lämpligt ställe i bostaden.

- Där kan elbolagen exempelvis förvarna om att elpriset kommer att stiga en viss tid det närmaste dygnet. Då vet man som kund att man inte bör köra en tvätt just då eller till och med att man kan sänka inomhustemperaturen med ett par grader för att spara på den dyra elen, säger Jurek Pyrko.

Ladda ned Jurek Pyrkos elstudier här.

Lätt att spara el

Ett svenskt hushåll utan elvärme förbrukar i genomsnitt 4500 kWh el per år, vilket i dagsläget innebär en kostnad på ca 5000 kronor.

Med enkla åtgärder, såsom att släcka lampor och inte låta TV:n och andra apparater vara i standby-läge dygnet runt, kan man lätt spara 15 procent per år, alltså 750 kronor.

– Använder man elen för att värma upp huset, vilket hälften av alla hushåll i Sverige gör, kan man lätt spara ännu mer genom att exempelvis sänka inomhustemperaturen. Varje grads skillnad kan innebära en besparing på upp till tusen kronor per år, tipsar Jurek Pyrko.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt