Energi
Ny Teknik i Arktis: En PC under vattnet gör jobbet lättare
KONGSFJORDEN. När klockan var 12 i dag gick jag ut på däck för att se på ljuset. Eller mörkret, snarare. Namnet på expeditionen här på Kongsfjorden utanför Svalbard är ju ”Polar night cruise”. Det som undersöks är de marina djurens liv under den fyra månader långa polarnatten som råder här.
BLOGG.
Och när jag tittar mot land så ser jag faktiskt ett ljussken bakom de silhuetter som är bergstopparna bakom Ny-Ålesund. Tre Kronor, kallas de. Hyggligt av norrmännen att hedra Sverige med det namnet, tycker jag.
Så det är alltså inte becksvart, trots att solen kommer tillbaka först den 16 februari häruppe.
Jag jämför medmörkret från i natt, då jag var uppe för att följa en av de ständigt pågående provtagningarna från forskningsfartyget Helmer Hanssen. Med tanke på att fartygshyran inklusive besättning är 180 000 kronor dygnet, så utnyttjas alla 24 timmar.
Vi ettsnåret stod forskaren Sünnje Basedow från Universitetet i Nordland beredd med sin laseroptiska planktonräknare (laser optical plankton counter, LOPC) som halades ner genom en lucka i fartygssidan på nedre däck. Det är ett instrument som räknar antalet smådjur, mellan 200 och 3 000 mikrometer stora, som finns i havet. Det är mest hoppkräftor, små maneter, fisklarver och krill.
Apparaten sänks ner och tar in vatten genom en spalt som är sju gånger sju centimeter. Organismerna räknas när de passerar en laserstråle som riktas mot en spegel som i sin tur riktar tillbaka ljuset till en fotodiod.
- Det går att räkna mycket snabbare och noggrannare tack vare det här instrumentet, berättar Sünnje Basedow.
Mätningar görs två gånger per sekund och registreras av en undervattens-PC som har byggts av en ingenjör på universitetet i Tromsö. Den sitter på samma instrumentplattform som LOPC:n i en trycktålig container och drivs med litium-jonbatterier.
I natt gick instrumenten ner 300 meter, det vill säga nästa till botten vid den här mätstationen. Men Sünnje Basedow har mätt ned till nästan 1700 meters djup i andra vatten kring Svalbard.
Tyvärr kan jag inte visa bilderna jag tog i natt eftersom det inte finns någon internetkontakt på fartyget så länge vi håller till inne i fjorden. Men troligen åker jag med en motorbåt till forskningsstationen inne i Ny-Ålesund i kväll och kan skicka över en drös till redaktionen. Jag har också tagit bilder på de små isberg som flöt förbi nyss, som alla härrör från glaciären Kongsbreen som mynnar ut i fjorden.
Men varför är de här smådjuren så viktiga att undersöka?
Dels ingår de i kartläggning av det marina ekosystemets funktion under de fyra månader som solen inte syns till, som är syftet med expeditionen. Det har visat sig att organismerna inte alls går i dvala vilket har varit en gängse uppfattning tidigare, utan vissa är i högsta grad aktiva. Men vad styr dem när det inte finns något ljus? Forskarna har trott att de använder ljuset för att se det de äter och riktningen dit de rör sig.
Men det är också en kartläggning av klimatförändringarnas påverkan. Sedan en tid flödar det in mer vatten från Atlanten än tidigare. Sünnje Basedow undersöker hur mycket biomassa som följer med det vattnet. Biomassa är lika med käk för andra djur, exempelvis fiskar. Frågan är hur organismerna i den Arktiska oceanen påverkas när betingelserna förändras.
Följ Ny Teknik på Facebook!