Energi

Nu faller elpriset

En blöt januari, kärnkraftverk som fungerar och en stark svensk krona. Se där tre förklaringar till att elpriset fallit mer än väntat i januari.

Publicerad

Spotpriset på elbörsen Nordpool föll med 25 procent mellan sista december och sista januari.

Genomsnittspriset i januari blev 62 öre per kilowattimme för moms och elskatt.

Det är 21 öre lägre än under december, då det mesta gick emot elkonsumenterna med krånglande kärnkraftverk, ont om vatten i kraftverksmagasinen och smällkallt över hel landet.

Sista veckan i januari blev snittpriset inte mer än 55 öre per kilowattimme och det har drivit ned priset på bundna avtal.

Enligt elhandelsbolaget Telge Energis nyhetsbrev ser prognosen för februari bra ut med fortsatt förbättrade nivåer i vattenmagasinen och kärnkraftverk som går på 96 procent av full kapacitet.

Temperaturen ska bli cirka en grad varmare än normalt de närmaste tio dagarna och meteorologernas prognoser indikerar regn som motsvarar 4 TWh el i vattenkraftverken.

På elmarknaden räknar man också med att kärnkraften kommer att gå utan problem fram till att vårens underhållsarbeten startar.

Andra positiva signaler är att det allt starkare värdet för den svenska kronan gör elen billigare, liksom priset på kol som fallit senaste tiden.

Om det inte blir några stora negativa överraskningar spår Telege Energi att elpriset kommer att sjunka med ytterligare 10 öre under februari.

Men underskottet i vattenmagasinen är fortsatt mycket stort och det finns inte utrymme för några stora negativa överraskningar, till exempel om det blir svinkallt senare i februari som ett amerikanskt institut spådde för några veckor sedan.

På lång sikt ser det väldigt ljust ut, enligt Telge Energi.

- Elproduktionen i Norden ökar snabbare än vår förbrukning vilket ger ett överskott av el som sänker elpriserna ned mot 40-öresnivån från år 2012, skriver Telge Energis vd Johan Öhnell i nyhetsbrevet.

Historiska spotpriser i januari

2007: 24,92 öre/kWh

2008: 43,46 öre/kWh

2009: 44,14 öre/kWh

2010: 67,10 öre/kWh

2011: 62,21 öre/kWh