Energi

Nu är Belarus första kärnkraftsreaktor i drift

En reaktor i Belarus första kärnkraftverk har kopplats in på landets elnät. Foto: Sergej Grits/AP/TT
En reaktor i Belarus första kärnkraftverk har kopplats in på landets elnät. Foto: Sergej Grits/AP/TT

Belarus har anslutit den första reaktorn i landets nya kärnkraftverk Astraviec till elnätet.

Publicerad

Enligt Belarus regering kopplades reaktorn in på elnätet på tisdagen.

Den kontroversielle presidenten Aleksandr Lukasjenko, som vill minska landets import av energi, har lyft fram kärnkraftverket som ett ”genombrott in i framtiden”.

Verkets båda reaktorer, i huvudsak byggda med hjälp av ryska lån, är enligt regeringen tänkta att på sikt förse Belarus med en tredjedel av landets elbehov. Den andra reaktorn är tänkt att kopplas in på elnätet nästa år.

Tryckvattenreaktorer

Belarus beslutade 2008 att bygga två kärnkraftsreaktorer. De är byggda av ryska Atomstroyexport, ett dotterbolag till statliga Rosatom, med finansiering av lån från Ryssland. Reaktorerna är typen VVER-1200 AES-2006, en tryckvattenreaktor.

Astraviec 1, av modell VVER V-491, har en elektrisk effekt netto på 1110 MW och en termisk effekt på 3200 MW.

Astraviec 2 är av samma storlek.

Litauen protesterar mot kärnkraftverket

I Litauen är minerna mindre muntra. Där är oron stor för säkerheten, inte minst för att verket ligger i västra Belarus, bara två mil från gränsen till EU-landet Litauen.

I Vilnius har utrikesminister Linas Linkevicius skarpt kritiserat projektet och skriver på Twitter att EU och det internationella samfundet kan ”helt enkelt inte fortsätta vara likgiltiga inför en sådan cynisk okunnighet”.

En halv miljon människor som bor nära gränsen till Belarus har erbjudits jodtabletter inför en eventuell olycka, och omkring 130 000 har enligt myndigheterna hämtat ut tabletter.