Northvolt har levererat sitt första batteripaket

2018-09-03 16:48  
Northvolts vd Peter Carlsson visar upp det första batteripaketet som levererats till kund. Köparen är verkstadsföretaget Epiroc. Foto: Simon Campanello

Första anläggningen är inte klar, men Northvolt har redan levererat sina första batteripaket till gruvindustrin. Fast vem som tillverkat cellerna vill man inte avslöja.

Först till sommaren ska tillverkningen av egna battericeller dra igång i Northvolts testanläggning i Västerås. Men det svenska batteriföretaget har redan gjort sin första leverans.

Det avslöjade bolagets grundare och vd Peter Carlsson vid ett framträdande på Sthlm Tech Fest på måndagen.

– Något jag är väldigt stolt över är att vi levererade vårt första batteripaket för ett par veckor sedan, berättar Peter Carlsson från scen.

Läs mer: ”Tänk om man vaknar upp och har glömt något”

 

Men vem som tillverkat battericellerna är det tyst om.

– Ni kanske undrar hur vi kan göra ett batteripaket när vi inte har några celler? Men jag tänker inte säga vems celler som sitter inuti det där batteripaketet, säger Peter Carlsson.

Dubbel nytta av elektrifieringen

Leveransen gick till verkstadsföretaget Epiroc som Northvolt samarbetar med. Bolagen jobbar tillsammans med att elektrifiera maskiner som används i underjordisk gruvdrift.

– Varje batteripaket är något kraftfullare än ett Tesla-batteri, och vi bygger ihop tre, fyra eller fem sådana paket till flera ton tunga batterier som ska användas i underjordiska gruvmaskiner, säger Peter Carlsson.

Han menar att man drar dubbel nytta av elektrifieringen i underjordiska gruvor. Dels sjunker driftkostnaderna när maskinerna går på el, dels slipper man problemet med att suga ut avgaserna från gruvschakten. Enligt Peter Carlsson kan de ventilationssystemen stå för en tredjedel av en gruvas driftkostnad.

Läs mer: Northvolt gasar på – söker nytt tillstånd

Samtidigt fortsätter Northvolt att växa i raketfart. I dagsläget har företaget över 130 anställda, och siktar på att vara över 200 anställda före årsskiftet.

Förutom mängder av ingenjörer söker Northvolt nu också affärsutvecklare, rekryterare och personal till ekonomi- och personalavdelningen.

Nortvolts fabriker

Västerås – Nortvolt Labs

En mindre anläggning med fokus på att utveckla och testa batterier håller på att byggas i Västerås. Lokalerna ska stå klara efter årsskiftet 2018/2019 och verksamheten beräknas vara igång till sommaren 2019. Den totala tillverkningskapaciteten ska ligga på omkring 125 MWh per år.

Fabriken i Skellefteå

I början av sommaren fick Northvolt klartecken för sitt stora fabriksbygge i Skellefteå. Den första etappen med en tillverkningskapacitet på 8 GWh ska stå klar 2020, och när hela fabriken är färdig 2024 ska den ha en kapacitet på 34 GWh per år.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt