Nordens största solpark byggs vid Legoland

2019-12-16 08:19  
Solenergin växer även i Norden. Arkivbild från Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En rekordstor solkraftspark ska byggas på Jylland. Den svenska fonden Infranode och det danska solcellsbolaget Be Green betonar i ett pressmeddelande att projektet klarar sig utan subventioner.

"Vandel 3" byggs på det före detta militära flygfältet Vandel i Vejle, helt nära den kommersiella flygplatsen Billund och det populära Legoland. Som namnet antyder blir det den tredje solcellsanläggningen på platsen, och ska breda ut sig över 180 hektar – en yta motsvarande fem gånger Gamla stan i Stockholm.

"Kommersiellt attraktiv"

Enligt Infranode blir "Vandel 3" störst i Norden, och sjunde störst i Europa. Årsproduktionen beräknas uppgå till 152 gigawattimmar, motsvarande förbrukningen för 34 000 hushåll.

Läs mer: Ikea investerar miljarder för klimatet: ”Vill snabba på”

"Denna investering är inte bara kommersiellt attraktiv för våra investerare, som inkluderar nordiska pensionsfonder och EIB (Europeiska investeringsbanken), den utgör också ett betydande bidrag till övergången mot en koldioxidsnål och hållbar ekonomi", säger Philip Ajina vid Infranode i pressmeddelandet.

Växer i extrem takt

Danmark har i många år haft en stor tillväxt av förnybar energi, och nu är vindkraft det största enskilda energislaget i landet. Solkraften är större än vad den är i Sverige, men ännu relativt liten.

Tack vare bättre teknik och rasande kostnader växer dock solenergin i extrem takt över hela världen. Det finns till och med studier, publicerade av bland andra forskare vid universitetet LUT i Finland, som visar att solkraften under de närmaste decennierna kan byggas ut till att täcka hela mänsklighetens elbehov.

Bygget i Vejle påbörjas efter årsskiftet, och ska vara klart 2021.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt