Naturskyddsgrupp varnar för gift i julgranar

2014-12-18 10:53  
Foto: Alamy

Den tyska naturskyddsorganisationen Bund har hittat bekämpningsmedel i hälften av de julgranar som undersökts i landet.

Bund är en tysk lokal miljöorganisation ansluten till internationella Jordens vänner. Föreningen lät testa förekomsten av olika miljögifter i julgranar vid ett oberoende laboratorium.

Femton granar inköptes på olika platser i landet, exempelvis i Berlin, München, Nürnberg, Leipzig och på några ställen i Bayern. Granarna inköptes på byggmarknader och trädgårdsanläggningar.

Analyserna visade att i sju av dessa granar innehöll barren spår av ogräsbekämpningsmedel som glyfosat eller prosulfocarb, i ett fall fanns båda i ett och samma träd.

Tomas Brückmann, växtgiftexpert hos Bund, säger i en kommentar att glyfosat misstänks kunna orsaka cancer och kan skada foster. Prosulfocarb är ett nervgift.

- Dessa ogräsbekämpningsmedel är onödiga i granplanteringar, kommenterar Brückmann. Medlen kan ha långsiktiga skadeverkningar i vatten.

Han uppmanar julgransköpare att fråga försäljarna varifrån granen kommer och hur den har odlats.

Närmare redovisning av undersökningen

Håkan Abrahamson

Mer om: Gift Julgran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt