Natriumbatteriets unika design ska ge högre energitäthet

2022-08-10 10:09  
Foto: Gerhard H Wrodnigg

Ryska forskare hävdar att deras nya katodmaterial pressar natriumjonbatteriets energitäthet med 15 procent. Upptäckten kan öppna för fler användningsområden.

För energilager utgör natriumjonbatterier ett billigare alternativ till litiumjonbatterier, de är dessutom mer hållbara ur ett miljöperspektiv. En högre vikt innebär dock att natriumkemin inte har setts som ett alternativ för elfordon.

Klarar högre temperaturer

Men det förhållandes kan givetvis ändras om energitätheten ökar – och nu hävdar forskare vid det tekniska institutet Skoltech samt Lomonosov Moscow University att de har lyckats med just detta. Det skriver Skoltech i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Batteriprofessorn: Här är kemin som Volvo bör välja

I Moskva har man utvecklat ett nytt katodmaterial som baseras på ett pulver av natrium-vanadin fosfatfluorid, och det sägs medföra att batteritypen tar ett rejält kliv framåt avseende energitäthet. När katoden testades i ett knappcellsbatteri med natriumkemi, ökade energitätheten med 15 procent. En annan fördel är att deras batteri klarar låga temperaturer.

Alternativ för tunga elfordon?

Forskarna är inte ensamma om att undersöka kombinationen natrium vanadin fosfatfluorid, men de tror sig vara först med hur de har lyckats arrangera atomernas kristallstruktur i pulvret, vilket beskrivs som ett genombrott.

Läs mer: Skogsjätten: Tillsammans med Northvolt blir vi först med träbaserat batteri

Upptäckten kan även öppna för nya användningsområden för tekniken. Forskarna tror att nya material kan innebära att natriumbatterier en dag blir ett bättre alternativ i tunga elfordon än litiumjonbatterier.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt