Energi
NASA bekräftar sin forskning inom LENR
UPPDATERAD: I en nyligen publicerad video bekräftar NASA sin forskning inom LENR – besläktat med kall fusion – och slår fast att det fungerar. Samtidigt intensifierar Andrea Rossi och grekiska Defkalion sin verksamhet.
(English version here).
I videon som publicerats på Technology Gateway, officiell webbsajt för NASA Langley Research Center, slår Nasa-forskaren Joseph Zawodny fast att den nya typen av kärnreaktioner bevisats kunna producera överskottsvärme utan föroreningar, och utan att skapa joniserande strålning eller obehagligt avfall.
Nasa uppger i videon att energikällan är kraftfull och kan användas till allt från transportsystem till infrastruktur.
”Den enklaste användningen för detta skulle vara i hemmet. Du skulle ha en apparat som ersätter varmvattenberedaren”, förklarar Zawodny i videon.
Han beskriver hur man genom extern teknik kan generera el, och att överskottsvärmen används till annat.
Detta är just vad den italienska uppfinnaren Andrea Rossi avser med sin ”E-cat”, samt grekiska Defkalion – som tidigare haft ett avtal med Rossi – med sin produkt Hyperion.
I videon nämns samma grundämnen som Rossi och Defkalion säger sig utgå från – nickel och väte – samt även kol.
Rossi har haft kontakt med Nasa ett flertal gånger. Bland annat besökte han Nasa i Huntsville den 14 juli 2011 för att berätta om sin teknik.
Enligt Newenergytimes erbjöd Rossi då Nasa att testa tekniken och Nasa ska ha börjat skissa på ett avtal. Någon överenskommelse gjordes dock aldrig.
Ny Teknik har varit i kontakt med Nasas chefsforskare, Dennis Bushnell, som tidigare uttalat sig positivt om LENR, men som nu avböjer att ge några officiella kommentarer till videon eller till Nasas forskning inom LENR – Low Energy Nuclear Reactions, ett mer allmänt namn för det som tidigare ofta benämnts kall fusion.
Bushnells enda kommentar är:
”Videon avser potentiella aspekter av tekniköverföring från Zawodnys patent inom LENR.”
Han syftar på en patentansökan av Zawodny från den 24 mars 2011 som bygger på Widom-Larsen-teorin, en teori från 2006 av forskarna Allan Widom and Lewis Larsen som försöker ge en möjlig fysikalisk förklaring för överskottsenergi ur LENR.
Uppdaterat: Widom och Larsen erhöll i februari 2011 ett eget patent baserat på teorin, och Zawodnys ansökan refererar till det patentet.
De flesta fysiker Ny Teknik talat med anser att ifall apparater som Rossis E-cat fungerar är det alldeles för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om fysiken bakom reaktionerna, eftersom det ännu finns alldeles för få experimentella data.
Men organisationer som Nasa behöver rimligen stödja sig på en teori för att kunna bedriva forskning inom ett område som av många annars anses omöjligt.
Och det är uppenbart att Nasa officiellt utgår från Widom-Larsens teori som har fördelen att den kringgår det kontroversiella begreppet ”kall fusion”. Teorin omnämns i patentet, och centrala begrepp ur den finns med i videon – bland annat så kallade ytskikts-plasmon-polaritoner (Surface Plasmon Polaritons).
Dokument från Nasa visar också att Zawodny intresserat sig för teorin redan 2009.
Nasas intresse för fungerande LENR är uppenbart – genom att det rör sig om en kärnreaktion är energitätheten så hög att den kan användas till allt från raketmotorer till energiförsörjning i rymden eller i fasta baser under långa tider. Dessutom skulle man slippa så kallade RTG:er – elgeneratorer som bygger på värme från sönderfallande plutonium-238 som är farligt att hantera och för övrigt börjar ta slut i världen.
Hur länge Nasa forskat på LENR är oklart, liksom hur långt man hunnit. Men videon ger en vink om att Nasa tror sig ha en fungerande teknik inom räckhåll.
Samtidigt innebär det att ytterligare en aktör nu deltar i racet om vem som först kan övertyga omvärlden om en fungerande kommersiell produkt byggd på LENR.
Någon brist på sådana anspråk är det inte.
Rossi hävdade i slutet av december 2011 att han passerat 10 000 intresseanmälningar för en konsumentversion av sin E-cat och att han nu siktar på produktion av en miljon enheter som ska kunna säljas så billigt att det tar död på all konkurrens – 50 dollar eller omkring 350 kronor per kilowatt, eller 3500 kronor för en hemenhet på 10 kW.
Rossi uppger att påfyllning av bränsle, vilket ska ske var sjätte månad, ska kunna göras av kunderna själva.
Han säger sig också vara nära en lösning för el-produktion och uppger att han arbetar intensivt tillsammans med den anonyma militära kund som ska ha köpt hans anläggning på en megawatt i oktober 2011 och sedan lagt en order på ytterligare tolv, i samarbete med Texas-baserade National Instruments som uppges stå för styrelektroniken.
Defkalion å sin sida tycks arbeta vidare mot en produktlansering. Flera källor uppger för Ny Teknik att oberoende test av Defkalions teknik är planerade att ske början av året. Andra källor tvivlar på att Defkalion verkligen har en egen grundteknik.
Några oberoende test av vare sig Rossis eller Defkalions teknik har dock ännu inte gjorts, och många kritiker är fortfarande mycket skeptiska.
Utöver Rossi, Defkalion och Nasa arbetar en rad oberoende forskare vidare med LENR, bland dem italienarna Francesco Celani och Francesco Piantelli som båda deltog som talare vid World Sustainable Energy Conference 2012 i Geneve i dagarna (Celanis sammanfattning här samt hela presentationen här), organiserad av FN-stödda International Sustainable Energy Organisation, ISEO.(Uppdaterat: Piantelli medverkade inte – hans forskning skulle diskuteras vid konferensen).
- - - -
Uppdaterat 1. I sin egen blogg redogör Nasa-forskaren Joseph Zawodny för sin syn på den publicerade videon. Han upprepar bland annat att han personligen anser att produktion av nettovärme demonstrerats i en lång rad försök med LENR, men att det fortfarande inte gjorts någon klar och oberoende demonstration av tillförlitlig, kontrollerad och användbar värmeproduktion.
Uppdaterat 2. I en intervju på närmare två timmar gjorde Rossi den 14 januari 2012 en rad nya påståenden om sin teknik, bland annat att han i den kommande konsumentprodukten inte har någon vätgasbehållare utan istället använder sig av ett material som kan absorbera och avge vätgas. Intervjun gjordes av Sterling Allan som driver sajten Pure Energy Systems.