Energi
MIT-forskarnas enhet drar el från luften
Foto: MIT
Vind, vattenkraft eller solljus brukar vara vanliga källor för att skapa el. MIT-forskarnas enhet behöver inget av detta.
Temperaturerna stiger och sjunker, stort och smått mest hela tiden. MIT-forskare har nu skapat en maskin som kan konvertera dessa förändringar till el.
Energisamlandet sker genom något som kallas för en termisk resonator. En enhet som tar värme på ena sidan för att sedan stråla över den till den andra sidan. Eftersom båda sidorna försöker nå jämvikt så kan energin fångas med hjälp av termoelektriska processer.
Enligt forskargruppen från MIT kan anordningen driva olika enheter eller nätaggregat i åratal, bara genom att använda sig av temperaturväxlingar. Dessa sker bland annat naturligt mellan natt och dag.
– Vi har i stort sett utvecklat den här produkten från grunden. Den kan stå på ett skrivbord och generera energi från något som uppfattas som ingenting. Vi är omgivna av temperaturfluktuationer i olika frekvenser hela tiden. Det här är en outnyttjad energikälla, säger Michael Strano, som är en av forskarna, till MIT News.
Lagrar el i alla väder
Det är inte första gången någon försöker lagra energi ur luften och dess temperaturförändringar. Den nya MIT-metoden är dock effektivare än tidigare försök, det är också den första som kan anpassas till specifika temperaturvariationer.
Forskargruppens största framsteg ligger i kombinationen av material som används i deras termiska resonator: metallskum, grafen och ett särskilt vax som växlar mellan att vara fast och vätska beroende på temperaturen.
Det ger anordningen en bättre kombination av värmeledning (hur snabbt värmen kan spridas) och termisk kapacitet (hur mycket värme som kan lagras i ett material).
Resonatorn fungerar i alla väderförhållanden, även i skuggan, så länge det finns förändringar i omgivande temperaturer. Den skulle enligt forskarna till exempel kunna placeras under solpaneler, fånga och skörda överflödig värme.
MIT:s ursprungliga anordning är mycket liten till storleken. Den producerar endast 1,3 milliwatt, vilket räcker för enkla sensorer. Det finns ett antal potentiella användningsområden, inte minst om forskarna lyckas öka energiuttaget. Exempelvis har MIT visionen att framtidens Mars-rovers skulle kunna drivas med temperaturförstärkare. Och de skulle kunna agera backup för andra system, och alstra nog mycket ström för att larma om exempelvis en solcellsanläggning skulle drabbas av tekniska problem. Resonatorn ska också gå att anpassa för att hämta energi ur andra temperaturcykler, exempelvis i kylrum.