Energi
Miljöprövningen en milstolpe för SKB

"Vår övertygelse är att konceptet är säkert, och går att genomföra.”
Efter decennier av forskning och förberedelser är det på tisdag dags för första förhandlingsdagen om ett framtida svenskt slutförvar för använts kärnbränsle.
Miljösamordnare Erik Setzman är en av tolv personer i SKB:s delegation (Svensk kärnbränslehantering) som ska vara på plats under förhandlingen i Mark- och miljödomstolen.
– Det här är en väldigt viktig milstolpe, och ett stort steg för oss. Det har varit en lång resa, med 40 år av forskning och 15 år av förberedelser med ansökan. Att det närmar sig förhandling är något vi har sett fram emot länge, säger Erik Setzman.
Ansökan från SKB, Svensk kärnbränslehantering, gäller ett slutförvar för det använda kärnbränslet. SKB vill bygga slutförvaret invid kärnkraftverket i Forsmark i Östhammars kommun. Ansökan gäller också en inkapslingsanläggning i Oskarhamn, vid nuvarande mellanlagret Clab.
Läs mer:
Vad blir det viktigaste för SKB under förhandlingen?
– Vi ska presentera våra ansökningar, och det är särskilt viktigt att förklara för domstolen sådant som det har varit mycket frågor om. Vår övertygelse är att det är säkert och att det går att genomföra, på både kort och lång sikt. Det handlar om metoden KBS-3, med en deponering 500 meter ned i berget, och om valet av plats i Forsmark. Och när det gäller inkapslingsanläggningen att hanteringen där och transporterna mellan anläggningarna kommer att fungera, säger Erik Setzman.
Förhandlingen sker på tre platser under fem veckor: i Nacka, i Oskarshamn och i Gimo i Östhammars kommun.
Läs fler artiklar om svenskt slutförvar här!
Det finns oenighet om SKB:s koncept, med kritik mot hur kopparkapslarna kommer att klara sig mot korrosion, men också mot valet av plats.
– Vi är väldigt spända på hur förhandlingen kommer att te sig, och vilka aktörer som kommer dit, säger Erik Setzman.
SKB ägs av de svenska kärnkraftsägarna, och har till uppgift att ta hand om det svenska kärnavfallet.