Energi

Mer ljus ur nya ledlampan

Transistorer av galliumnitrid gör det möjligt att tillverka kompakta ledlampor. Ljusflödet är 2090 lumen. Foto: Fraunhofer IAF
Transistorer av galliumnitrid gör det möjligt att tillverka kompakta ledlampor. Ljusflödet är 2090 lumen. Foto: Fraunhofer IAF

Mer ljus, längre livstid och mindre energiförbrukning är utmärkande för en ny generation ledlampor. Hemligheten är halvledare av galliumnitrid.

Publicerad

Efter glödlamporna är det om två år dags att fasa ut även halogenlampor över 10 W effekt. Redan nästa år väntas ledlampor ha en högre marknadsandel än klassiska energisparlampor, och 2020 är andelen ledlampor närmare 90 procent.

Fördelarna med ledlampor är redan bekanta - de innehåller inga giftiga ämnen, de har extremt lång livslängd och de ger max ljus direkt när de tänds. Men dagens ledlampor har svagheter.

Det är forskare vid Fraunhoferinstitutet IAF i Freiburg som har tagit itu med de nuvarande ledlampornas svaghet - känsligheten för spänningsvariationer i elnäten.

I stället för att använda kisel i elektroniken för spänningsomvandlaren i lampan har man övergått till transistorer av galliumnitrid (GaN). Detta material klarar högre spänning och temperatur. GaN-transistorer arbetar vid högre frekvens och är upp till tio gånger snabbare än motsvarande av kisel.

Den nya generationen ledlampor kan göras ännu mer kompakta än dagens. Och där dagens ledlampor har ett ljusflöde runt 1000 lumen så har Fraunhoferforskarna uppnått ljusflöden på 2090 lumen.

Storleken och effektiviteten på drivenheten är en viktig faktor för att spara energi, och Fraunhoferforskarna har ökat verkningsgraden i drivenheten till 86 procent, vilket är upp till fyra procent mer än värdet för en motsvarande av kisel.

Ju högre verkningsgrad, desto större energisparpotential, påpekar Fraunhoferforskarna.

Den nya lampan demonstreras vid industrimässan i Hannover 7 till 11 april.