Energi

Maskros gör bilen miljövänlig

I jakten på nya miljövänliga bilmaterial riktar Ford nu blickarna mot maskrosor. Ogräset kan vara nyckeln till hållbara och miljövänligare plastdelar i bilar.

Publicerad

Den mjölkvita, lite klibbiga, substans som sipprar ut från rötterna hos maskrosor kan användas för att tillverka naturgummi. Det har forskare vid Ohio State Universtity upptäckt. Tillsammans med biltillverkaren Ford undersöker de nu möjligheten att använda materialet för att förstärka styrkan hos plast, som i sin tur används i golvmattor, klädsel och mugghållare.

- Maskrosor har potential att fungera som ett naturligt alternativ till syntetiskt gummi i våra produkter, kommenterar Angela Harris, forskningsingenjör hos Ford.

Forskarna använder sig av den ryska maskrosen Taraxacum kok-saghyz som odlas vid Ohio state university.

- Det är en märklig syn att se ogräs växa i perfekta rader i ett växthus, men maskrosorna kan vara nästa hållbara material i våra bilar.

Sittdynor av sojaskum, bilklädsel av plast fylld med vetestrån och ljuddämpande material av återvunnen bomull från jeans är andra exempel på företagets investering i hållbara material för sina fordon.