Energi

Laser ger billigare oled

En ny process kan göra oled-paneler större och billigare. Hemligheten ligger i en laserteknik som tyska forskare utvecklar i samarbete med belysningsjätten Philips.

Publicerad

Många hoppas att oled, organiska lysdioder, ska bli framtidens ljuskälla. Tekniken kan användas för att tillverka ”tapeter” som gör hela väggar och tak till belysningsytor. Åtminstone i teorin. De lampor som finns på marknaden idag är små och dyra. Men nu har forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet utvecklat en ny process som kan göra oledbelysning betydligt större och billigare.

En oled byggs upp av tunna filmer i en sandwich-konstruktion. Överst och underst finns två elektrodlager, och i mitten finns ett organiskt material som avger ljus när det stimuleras av en ström. Haken är att elektroderna inte klarar att distribuera strömmen jämt över ytan, vilket leder till att ljusstyrkan blir lägre mitt i panelen. För att få en jämnare spridning av strömmen brukar tillverkarna därför lägga på extra ledande material i det övre elektrodlagret. Processen är ineffektiv och innebär att mycket material först deponeras på ytan, varpå det mesta avlägsnas igen. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här