Energi
"Konstgjort kiselblad" gör bränsle av sol
Bladet är stort som ett spelkort. Foto: Dominick Reuter
Stoppa "kiselbladet" i vatten och gasen börjar bubbla. Forskare vid MIT utnyttjar solenergi för att spjälka vatten.
Forskarna vid det amerikanska prestigeuniversitetet MIT kallar innovationen för ett "konstgjort blad". Precis som i växtvärlden kan det platta lilla bladet omvandla energin från solljus till bränsle som kan lagras för framtida bruk.
Fast det rör sig inte om fotosyntes. I stället spjälkas vattnet till syrgas och vätgas som senare kan tankas i en bränslecell till exempel. Man startar produktionen genom att släppa ner bladet i vatten och låta solen lysa. Vattnet börjar genast att bubbla. Varken sladdar eller styrning behövs.
Det lilla bladet är rektangulärt och tunt - ungefär som ett spelkort. Det är tillverkat av kisel och har katalysatormaterial på sidorna. Sidan som producerar syrgas har en kobolt-baserad katalysator, medan vätgassidan är täckt med en legering av nickel, molybden och zink. Enligt forskarna gör materialvalet deras teknik billigare än tidigare exemplar som utnyttjar mer exklusiva ämnen som platina.
På sikt skulle tekniken kunna användas i hemmen för att skapa billigt bränsle, hoppas forskarna. Men än så länge rör det sig om en prototyp. Nu vill gruppen sänka kostnaden och öka effektiviteten. I dag utnyttjas cirka 2,5 procent av solens energi om bladet används utan sladdar. Med sladdar är effektiviteten 4,7 procent, vilket fortfarande är lägre än vanliga solceller.
Innovationen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Science.