Kommuner faller för omstridd vattenvirvlare

2008-12-22 07:30  

Med virvlat kranvatten kan skridskobanor spolas med lägre vattentemperatur. Det hävdar utrustningstillverkaren Watreco i Malmö, och får stöd av kommuner som provat. Men skeptiker misstänker att de alla är på hal is.

– Vi har bevisligen sett att det fungerat. Vi har höjt istemperaturen och har kallare vatten i ismaskinen, säger Kennet Erlandsson, chef för fritidsförvaltningen i Alvesta, där vattnet på arenan Virdavallen virvlas genom Watrecos meterlånga rör när det tappas i maskinen.

Ansvariga i Osby kommun ger Ny Teknik i princip samma bild, och Svenska ishockeyförbundet hör till dem som knyter stort hopp till tekniken, som led i att spara energi i landets över 300 ishallar.

Enligt Watreco har runt 30 installationer gjorts, varav drygt tio hos svenska kommuner, bland dem Malmö, Hässleholm, Ängelholm och Linköping.

Utrustningens fullpris ligger kring 150 000 kronor, men de flesta av kommunerna har betalat något under hälften, enligt Watreco. Alvesta kommun säger sig ha betalat 68 800 kronor, sommaren 2007.

Till de utrustade anläggningarna hör också Malmös nyinvigda paradarena, och jättearenan Hartwall i Helsingfors.

– Isen är inte den stora marknaden för oss, det är bara ett insteg. Men det är bra för att ge ett kassaflöde för företaget. Sedan kommer vi att fokusera på vattenrening och bevattning, säger företagets vd Mats Eliasson.

Enligt Watreco gör virvlandet vattnet mer lättflytande, och därmed flyter det ut jämnt över isen redan vid lägre temperatur. Isen spolas med 20-gradigt vatten eller kallare, i stället för 35-gradigt och varmare, vilket är vanligt annars. Dessutom kan istemperaturen höjas med en eller två grader. Detta sägs ge jämnare och hållbarare is, och därmed lägre energikostnader.

Formen på röret som virvlar vattnet har inte bestämts främst med beräkningar, utan utifrån foton av hur vatten rör sig i naturliga virvlar. Watreco säger sig vara intresserat av teorin bakom, men lägger störst vikt vid responsen från företagets kundkrets, erfarna isansvariga som tycker sig se resultat i praktiken. Watrecos huvudhypotes är dock att luftbubblor i nanometerskala, inneslutna i vattnet, försämrar isegenskaperna men tas bort genom virvlingen.

(Ändrad version.)

Watreco AB

Ort: Malmö

Grundat: 2004 av Mats Eliasson, Curt Hallberg, Morten Ovesen, Anders Ive, Anders Lindskog (ordförande).

Ägare: Grundarna 50%, metallåtervinningsföretaget Scania-Metall 50%.

Gör: Olika tillämpningar inom luft- och vattenbearbetning baserade på företagets patenterade ”vortexgenerator”. Först ut är ”Realice” för skridskoisar, och utrustning som uppges mjukgöra vatten för bevattning av golfbanor. Framtidssikte på luft- och vattenrening, där tekniken kan komma att licensieras ut till andra produktbolag.

Omsättning: 4–8 miljoner kronor väntas för 2009, huvudsakligen för Realice.

Konkurrenter: Till världens företag på området hör Pax Scientific och Vortex Water Systems, bägge USA-baserade.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt