Energi

Kärnkraftverket i Tjernobyl täcks med jättesarkofag

21 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl ska den vittrande betongsarkofagen nu ersättas av en jättesarkofag i stål. Efter det kan nedmonteringen av den kontaminerade reaktorn nummer fyra i Tjernobyl äntligen börja.

Publicerad

I början av veckan signerade myndigheterna i Ukraina två nyckelkontrakt som ska göra platsen för kärnkraftverket Tjernobyl, norr om Kiev, till en miljömässigt säkrare plats.
Det första kontraktet handlar om att konstruera en sarkofag över den gamla svaga betongsarkofagen. Det gick till det franska byggkonsortiet Novarca, som leds av jättarna Vinci och Bouygues.
Novarca ska nu bygga en jättestor stålkonstruktion vid sidan av reaktorbyggnaden. Den blir 193 meter bred, 200 meter lång och 105 meter hög och när den är färdig ska den skjutas på räls fram emot och över den nuvarande sarkofagen som täcker den havererade reaktorn. Den senare har i dag till 95 procent kvar sitt ursprungliga radioaktiva innehåll.
Byggandet av stålkonstruktionen beräknas ta minst fyra år och kosta 1 miljard euro eller 9, 5 miljarder kronor.
Finansieringen kommer från fonder som byggts upp via internationella donationer och förvaltas av Europeiska utvecklingsbanken, EBRD.
Först när stålsarkofagen är på plats kan de ukrainska myndigheterna börja montera ned och ta isär reaktorn och andra "heta" delar i byggnaden.
- I dag är förmodligen den första gången som vi kan se den nationella och internationella omvärlden öppet i ögonen och säga att en lösning på Tjernobylproblemet formellt är klar, sade Ukrainas president Viktor Yushenko i måndags när kontrakten signerades, rapporterar BBC.
Det andra kontraktet är också det viktigt och gick till det USA-baserade företaget Holtec International. Bolaget ska slutföra byggandet av ett mellanlager för de stora mängderna av utbränt kärnbränslet från reaktorerna ett, två och tre.
Den gamla betongsarkofagen började byggas i november 1986 av 250 000 ton betong för att hindra radioaktiv spridning. Men betongen rapporteras ha sprickor och vittrar sönder.