Kärnkraftsnationen stänger äldsta reaktorn

2017-06-13 13:11  

Kärnkraftsnationen Sydkorea stänger inom kort sin äldsta reaktor. Samtidigt ser landet ut att göra en energipolitisk tvärvändning, där bygget av nya reaktorer har stoppats.

Kori 1 har varit igång sedan 1978 och är därmed Sydkoreas äldsta reaktor. Nu blir den också den första att stängas ned. Den fick förlängds livslängd efter en uppgradering 2007, men pensioneras nu.

Sydkoreas myndighet för strålsäkerhet räknar med att det kommer att ta 15 år innan Kori 1 är borta och marken kan friklassas. Var avfallet ska ta vägen är inte klart – Sydkorea har inte löst slutförvarsfrågan. I den processen har landet bland annat haft kontakter med svenska SKB, Svensk kärnbränslehantering, för att ta del av svenska erfarenheter.

Stängningen av Kori 1 infaller samtidigt som kärnkraften i Sydkorea står vid ett vägskäl, och den starka ställning som kärnkraften har haft ifrågasätts.

Landets nya president Moon Jae-In har aviserat en rejäl svängning när det gäller energipolitiken. Redan under valrörelsen lovade han att stoppa åtta planerade reaktorer, även två där bygget har kommit en bra bit på vägen.

Läs mer:

Läs mer: Målet: bli bäst på att avveckla

I dag står kolkraften för 40 procent och kärnkraften för 30 procent av landets elförsörjning. 23 reaktorer är i drift. Den nya presidentens plan är att kol och kärnkraft ska ges mindre stöd, och att Sydkorea i stället ska satsa på vattenkraft och annan förnybar energi. Även naturgasimporten ska öka.

Syftet är att minska luftföroreningar och utsläpp, och ta hänsyn till oro som finns för säkerhetsfrågor inom kärnkraften. Förhoppningen är att minska kolkraften till drygt 20 procent, likaså kärnkraften.

Omsvängningen i inställningen till kärnkraft kan bli extra tydlig just vid kärnkraftverket Kori på Sydkoreas sydöstra kust, där Kori 1 ligger. Från slutet av 70-talet och under 80-talet togs fyra reaktorer i drift där. På samma plats är ytterligare sex reaktorer, Shin Kori 1-6, nybbyggda eller under byggnation.

I december 2016 togs den senaste enheten, Shin Kori 3, i kommersiell drift. Shin Kori 4 ska kopplas in på nätet senare i år. Shin Kori 5 och 6 har börjat byggas och har kommit en tredjedel på vägen – men efter tillträdet av den nya presidenten är byggprojekten satta i vänteläge.

– Vi kommer att ta beslut om Shin Kori 5 och 6 efter en fördjupad granskning och diskussion om säkerheten inom kärnkraften, säger Kim Jin-Pyo, ordförande ett rådgivande planeringsutskott, till The Korea Herald.

Ägarna bakom Kori är Korea Hydro & Nuclear Power, som är en del av den statligt ägda energikoncernen Kepco. Shin Kori 3-6 är utrustade med Kepcos egen reaktortyp APR-1400, en tredje generationens reaktor med en effekt på 1 340 MW.

Läs mer:

Läs mer: Jättereaktorn allt närmare skarpt test

Samma reaktortyp ingår i ett stort exportprojekt. Kepco bygger och ska driva fyra kärnkraftverk i Barakah i Förenade Arabemiraten, ett kontrakt värt 20 miljarder dollar. Men med landets nya energipolitik kan export av kärnkraftsteknik drabbas av bakslag.

– Om regeringen drar tillbaka sitt stöd för kärnkraftsutveckling i Sydkorea kan det skicka en negativ signal till andra länder, som vill köpa reaktorer, säger Kerry-Anne Shanks, analytiker på Wood Mackenzie i Singapore, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Oron i Sydkorea för kärnkraft växte efter olyckan japanska Fukushima 2011, och förstärktes ytterligare ett år senare när en skandal uppdagades. Under ett tiotal år hade tusentals komponenter försetts med förfalskade certifikat och dokument. Skandalen ledde till att flera reaktorer tillfälligt stängdes.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt