Energi

Kanada återlämnar renoverade turbiner till Nordstream 1

Kanada gör ett undantag från sanktionerna mot Ryssland och skickar tillbaka renoverade turbiner till gasledningen Nordstream 1 till Tyskland för vidaretransport till ryska Gazprom. Ukraina kritiserar beslutet.

Publicerad

Regeringen i Ottawa beslutade på lördagen att skicka tillbaka de tyska turbiner som är nödvändiga för att upprätthålla flödet i gasledningen Nordstream 1. Turbinerna genomgår för tillfället underhåll i Kanada av tyska Siemens.

"Kanada kommer att bevilja ett tidsbegränsat och återkalleligt tillstånd för Siemens Kanada att tillåta återsändandet av de renoverade Nordstream 1-turbinerna till Tyskland, för att stödja Europas möjlighet att få tillgång till driftsäker och prisvärd energi medan de fortsätter sin utfasning av rysk olja och gas", säger den kanadensiska miljöministern Jonathan Wilkinson i ett uttalande.

Strypta gasleveranser

Den ryska energikoncernen Gazprom har sedan mitten av juni reducerat gasleveranserna via Nordstream 1 med 60 procent. Från ryskt håll har man hävdat att det beror på "tekniska problem", något som Tyskland avfärdat som ett politiskt utspel för att skapa osäkerhet och pressa upp energipriserna.

Tysklands näringsminister Robert Habeck har varnat för att de strypta leveranserna av naturgas från Ryssland kan få långtgående konsekvenser, både för landets näringsliv och uppvärmningen av tyska bostäder i vinter, och har liknat det med en Lehman-effekt i energisystemet. Ett av de bolag som drabbats hårt av de minskade gasleveranserna är energijätten Uniper, som i fredags begärde stöd av den tyska staten.

Vädjar till Kanada

Ukraina har vädjat till Kanada att inte returnera turbinerna till Tyskland, för vidaretransport till Gazprom, för att upprätthålla den internationella pressen mot Ryssland. Men Tyskland säger att återlämnandet av turbinerna skulle beröva Moskva möjligheten att skylla på underhållsfrågor som en ursäkt för att fortsätta strypa gasleveranserna via Nordstream 1.