Energi

Kaffe med dopp när Stenas

nya vindkraft börjar snurra

Stenas snurror på Fjällberget i Ludvika.
Stenas snurror på Fjällberget i Ludvika.

Klockan 13 i dag bjuder vindkraftsbolaget Stena Renewable Energy på kaffe i skidstugan på Ljungåsens skidanläggning vid Fjällbergets fot. Då inviger Stena de första fem vindkraftsverken på det blåsiga lågfjället i Ludvika.

Publicerad

De fem första vindkraftverken är redan byggda och tagna i drift, men den högtidliga invigningen sker inte förrän i dag den 31 januari.
Stenas vindkraftsbolag har planer på att bygga ut vindkraftsparken på Fjällberget till totalt 23 vindkraftverk, enligt information på Ludvika kommuns vindkraftssajt.
De fem vindkraftverk som invigs i dag har vardera en effekt på 2 megawatt och de kan teoretiskt försörja 6000 villor med el - om det blåser enligt ritningarna.
Totalkostnaden för de fem verket är enligt Stena Renewable Energy 140 miljoner kronor.
Uppemot 7 miljarder kronor
Den fortsatta utbyggnaden i Ludvika skulle kosta drygt en halv miljard kronor. Totalt har då Stena investerat 644 miljoner kronor enbart i Ludvika, hemorten för Aseas berömda turbiner och en del i det som kallas High Voltage Valley.
Men Stena stannar inte i Ludvika. Enligt Dagens Industris energireporter Kim Lundin planerar Stena Renewable Energy investeringar i svensk vindkraft på totalt uppemot 7 miljarder kronor.
Målet är att bygga vindkraft med en total effekt på 500 megawatt, vilket teoretiskt kan producera tillräckligt mycket energi för att försörja 300.000 villor med elektricitet.
Stora tillskott av vindraft på gång
Matthias Rapp, vd för branschorganisationen Svensk Vindkraft säger till Dagens Industri att Stenas planer på 500 megawatt i Ludvika motsvarar nästan lika mycket ny vindkraftskapacietet som det finns i Sverige i dag, cirka 570 megawatt.
De vindkraftsverk som byggs i dag är mycket större än de som byggts tidigare. I dag planeras nästan inga nya verk med mindre effekt än 2 megawatt per verk.
Räknar man samman alla de vindkraftsprojekt som har tillstånd i dag handlar det om 170 nya landbaserade verk i fjällvärlden norr om Dalälven.
Dyrare att bygga till havs
Den havsbaserade vindkraftsparken Lillgrund med 48 verk vid Öresundsbron är under byggnad.
Ytterligare två havsbaserade/kustnära vindkraftsparker - Utgrunden II söder om Öland och Klasården på södra Gotland medtotalt 38 verk - har också tillstånd men ännu inte börjat byggas.
De riktigt stora havsbaserade vindkraftsparkerna Kriegers flak med 128 verk och Stora Middelgrund med 108 verk ligger under regeringsprövning medan Tolleboda med 50 verk och Skottarevet med 50 verk ska prövas av Miljödomstolen.
Det är 30 procent billigare att bygga landbaserade vindkraftparker än havsbaserade. Tumregeln är att 100 megawatt kostar 2 miljarder till havs och 1,4 miljarder på land.