Jätteanläggning för vätgas planeras i Lysekil

2021-07-13 08:43  
Vätgas i stället för olja i Lysekil utreds nu. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En jättestor vätgasanläggning som slukar ungefär lika mycket el som 10 000 till 20 000 eluppvärmda villor under ett år planeras nu i Lysekil. Preem och Vattenfall samarbetar om vätgasanläggningen, som ska kunna producera biobränsle.

Preem och Vattenfall har under våren gjort en förstudie av möjligheterna att producera vätgas i en elektrolysanläggning för att tillverka biodrivmedel i anläggningen Preemraff i Lysekil.

Nu har de bestämt sig för att gå vidare och utreda förutsättningarna närmare, berättar Kajsa Kairento, affärsutvecklare på Vattenfall.

– Mer arbete krävs innan beslut, men vi kommer att gå vidare med utredningen tillsammans, säger hon.

Läs mer: Så ska Preem tillverka bensin av sågspån

Utvecklingen går fort

Om planen blir verklighet blir det en jätteanläggning i Lysekil. Effektbehovet för att göra den fossilfria vätgasen skulle bli i storleksordningen 50 MW. Enligt Vattenfall motsvarar anläggningens elförbrukning mellan 10 000 och 20 000 eluppvärmda villor under ett år.

Det är betydande kapacitet, bland de större i Europa just nu. Men utvecklingen går fort, säger Kajsa Kairento.

– Elen ska komma från elnätet, men hur jätteanläggningen kommer att påverka vår elförsörjning ingår inte i projektets uppdrag förklarar hon.

Nästa steg mot beslut om anläggningen planeras 2022.

Mer om: Vattenfall Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt