Energi

Iran förbereder ökad urananrikning

Foto: Peter Klaunzer
Foto: Peter Klaunzer

Iran har aktiverat ett antal avancerade urancentrifuger. Internationella atomenergiorganet IAEA kräver nu att landet omgående svarar på en rad frågor om sin anrikning.

Publicerad

(Uppdaterad)

IAEA bekräftar att Iran installerar avancerade urancentrifuger i anläggningen i Natanz. Atomenergiorganet uppger att Iran den 7 september antingen installerat eller höll på att installera 22 centrifuger av modell IR-4, en IR-5, 30 stycken IR-6 och tre IR-5s.

Enligt IAEA har centrifugerna förberetts för tester med uranhexafluorid, UF6, även om inga tester skett den 7 och 8 september.

IAEA:s bekräftelse kommer kort efter det att Iran beskyllt europeiska länder för att inte ge landet någon annan utväg än att börja backa från sina åtaganden i kärnenergiavtalet (JCPOA).

Landets regering meddelade i lördags att man aktiverat 40 centrifuger för att producera ytterligare anrikat uran. De nya centrifugerna beskrivs som mycket kraftigare än de som tidigare varit i bruk.

Enligt det internationella kärnenergiavtalet med Iran från 2015 tillåts landet bara ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran. Landet har redan överskridit gränsen för hur mycket uran man får anrika enligt kärnenergiavtalet.