Iran backar från globalt kärnenergiavtal

2019-05-08 11:56  
Foto: Mohammad Berno

Ett frustrerat Iran frångår vissa av de åtaganden som ingår i det globala kärnenergiavtalet från 2015 – ett år efter att USA drog sig ur avtalet.

Om avtalets övriga parter inte hjälper landets olje- och banksektor, som lider hårt av USA:s sanktioner, kommer Teheran att backa ytterligare.

Beskedet kom på onsdagen, på dagen ett år efter USA:s meddelade att man backar ur avtalet och återinför sanktioner mot Iran.

De kvarvarande parterna – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – har nu 60 dagar på sig att leva upp till sina löften om att skydda Irans olje- och bankindustri, säger president Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Detta agerande är i linje med JCPOA (en förkortning för avtalet), sade Rouhani och lade till att Iran är redo att återgå till förhandlingsbordet om de övriga fem parterna vill det.

”Ett år av tålamod”

Rent praktiskt innebär beslutet att Iran i nuläget inte håller sig till avtalets begränsningar om lagring av anrikat uran samt tungvatten. Nästa steg, som tas om läget i bank- och oljesektorn inte förbättrats om 60 dagar, innebär att Iran inte längre respekterar skrivningens begränsningar rörande anrikning av uran samt modernisering av en tungvattenreaktor i Arak, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till ett uttalande från Högsta nationella säkerhetsrådet (SNSC).

”Efter ett år av tålamod avslutar Iran de åtaganden som USA gjort omöjliga att fortsätta”, skriver utrikesminister Javad Zarif på Twitter.

Kärnenergiavtalet mellan Iran och säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar samt Tyskland slöts efter mycket mödosamma förhandlingar 2015. Det hyllades, eftersom världssamfundet innan dess hade fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen. Genom avtalet fick världen insyn i det iranska atomenergiprogrammet mot att omfattande ekonomiska sanktioner från EU, USA och FN hävdes.

Ordkrig med USA

Men det USA som skrev under avtalet styrdes av president Barack Obama. Hans efterträdare Donald Trump hade redan under valrörelsen lovat att riva upp överenskommelsen som han ansåg hade ”hemska brister”, något som skedde i fjol. Trump anklagade då Iran för att ljuga om landets kärnvapenprogram. De återinförda USA-sanktionerna har slagit mycket hårt mot Irans ekonomi.

Dessutom har ordkriget mellan de båda länderna trappats upp. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo anklagade i dagarna Teheran för att planera "nära förestående attacker" och ett hangarfartyg har skickats till regionen. Och Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har varnat för att Washington DC kommer att svara hårt på en iransk attack.

Försiktigt EU

Irans utrikesdepartement ska ha informerat Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland om sitt beslut i brev.

Från EU:s sida är uttalandena än så länge försiktiga, inte minst kring frågan om eventuellt återupptagna EU-sanktioner mot Iran.

– Vi håller just nu på att utvärdera det här. Allt är än så länge bara spekulationer, säger en högt uppsatt källa inom utrikestjänsten EEAS till journalister i Bryssel.

Diskussioner väntar bland annat med avtalsparterna Ryssland och Kina.

Frågan lär hur som helst tas upp när EU-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel på måndag – och sannolikt redan vid torsdagens informella toppmöte i Rumänien.

– Jag är säker på att ledarna kommer att vilja diskutera det här när de möts, säger EEAS-källan.

Mer om: Iran Kärnenergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt