Energi

Ikea och Boklok satsar på lägenhetshus drivna av solceller

Det första av Bokloks byggprojekt som förses med solceller är Esplanaden i Upplands Väsby som byggs just nu. Inflyttning beräknas till oktober 2018. Foto: Boklok
Det första av Bokloks byggprojekt som förses med solceller är Esplanaden i Upplands Väsby som byggs just nu. Inflyttning beräknas till oktober 2018. Foto: Boklok

Bostadsbyggaren Boklok ska installera solceller på alla sina nya lägenhetshus.

Publicerad

Alla lägenheter som säljs från oktober 2018 och byggs från och med 2019 kommer att utrustas med solceller. Enligt bolaget är man den första bostadsbyggaren som tar ett sådant steg.

– Det här är vårt kanske viktigaste beslut hittills i Bo Kloks historia. Och det är bara början, vi vill på sikt att våra kunder ska kunna bli helt självförsörjande på el, säger Jonas Spangenberg, vd på Boklok, i ett pressmeddelande.

Satsningen är ett samarbete mellan Boklok och Ikea Group, som redan säljer solpaneler i flera europeiska länder.

Solcellernas el kommer i första hand att driva fastighetens ventilation, belysning och delar av den gemensamma uppvärmningen. En liten del av solelen kommer att gå till hushållsel.

Eventuellt överskott kommer att säljas och matas ut på elnätet.

På sin hemsida skriver Boklok att solelen inte kommer att räcka för att täcka behovet av hushållsel på kvällarna, när de flesta är hemma. Och i dagsläget bedömer Boklok att energilager skulle bli för dyrt.

Boklok planerar att installera drygt 4 500 solpaneler årligen, vilket motsvarar 1 388 kW och kommer att leda till en koldioxidbesparing på 133 ton.

Utvecklat av Skanska och Ikea

Konceptet Boklok har utvecklats av Skanska och Ikea. Bolaget grundades i mitten av 1990-talet och bygger cirka 1 200 bostäder om året i Sverige, Norge och Finland. Hittills har bolaget byggt över 11 000 bostäder.