Innovation
Hjärtlikt vågkraftverk ska testas i havet
Corpower Ocean i Stockholm utvecklar ett vågkraftverk med inspiration från det mänskliga hjärtat. Nu ska det testas i havet i ett internationellt samarbetsprojekt.
Testerna ska göras i samarbete med det spanska energibolaget Iberdrola Engineering och den portugisiska organisationen Wavec Offshore Renewables. I början av nästa år beslutats var sjösättningen ska ske.
- Vi utvärderar för närvarande ett par alternativ bland de etablerade testsiter som finns i Europa, skriver Corpowers vd Patrik Möller i ett mailsvar till Ny Teknik.
Projektet, som har en budget på motsvarande cirka 130 miljoner kronor, ska även utveckla kringsystem som ingår i vågkraftverk. Elsystem, förankring och mätteknik till exempel.
Corpowers vågkraftverk består av en boj fäst vid en energiomvandlare som i sin tur är förtöjd i botten. Enligt Patrik Möller kan konceptet generera fem gånger mer energi per ton apparat jämfört med konkurrerande vågkraftverk.
Det unika är att bojens position i vattnet styrs genom hela vågcykeln. Algoritmer styr när ventiler i verket ska stängas för att hålla fast bojen eller öppnas för att släppa den så att den skjuter upp igenom vågen. Allt för att få en jämn och hög energiproduktion i hela vågcykeln.
Principen bygger på hur det mänskliga hjärtat pumpar, både vad gäller hydrauliken och ventilerna, som kan liknas vid hjärtklaffar. Uppfinnaren är läkaren Stig Lundbäck, som tidigare startat flera företag inom medicin- och pumpteknik.
En mindre prototyp har under året testats med gott resultat i en vågtank vid universitetet i Porto i Portugal, enligt Patrik Möller. Under år 2014 och 2015 ska en prototyp i skala 1 till 2 testas i havet. Därefter ska ett fullskaleverk sjösättas. Effekten kommer att vara i storleksordningen 150 till 300 kilowatt.